У Вінницькій громаді запрацювали мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства

В Україні за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Мінсоцполітики запрацювали 24 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Свою діяльність розпочали й у Вінниці. Фахівці надаватимуть допомогу внутрішньо переміщеним особам, які вимушено залишили зони бойових дій, проводитимуть інформаційно-профілактичні заходи з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

У Вінниці спеціальне навчання пройшли дві бригади, до складу яких входить фахівець із соціальної роботи, психолог і водій з орендованим авто. Послуги мобільних бригад надаються завдяки фінансовій підтримці урядів Великої Британії, Канади та CERF (Central Emergency Response Fund) та у партнерстві з місцевими органами влади та виконавчими партнерами ГО «Віра, Надія, Любов», Благодійним фондом «Посмішка ЮА», Молодіжним благодійним фондом «Ініціатива» та Благодійним фондом «Butterfly».

«Спеціалісти бригад виїжджають та надають послуги мешканцям громади і внутрішньо переміщеним особам, які зареєстровані у місті та не мають доступу до спеціалізованих закладів чи обмежені у пересуванні. Фахівці, за потреби, надають кваліфіковану психологічну допомогу, реагують на повідомлення про випадки насильства, зокрема шляхом кризового й екстреного втручання. Проводять інформаційні заходи, повідомляють про діяльність та соціальні послуги Денного центру соціально-психологічної допомоги, кризових кімнат для людей, які постраждали від домашнього насильства. Інформують про те, де у місті можна отримати медичні та юридичні послуги, як звернутись за отриманням соціальної допомоги у разі необхідності», - зазначає директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Новостворені мобільні бригади тісно співпрацюють із правоохоронцями. У поліції діє цілодобова мобільна група, яка реагує на виклики про домашнє насильство. До складу кожної входять два інспектори.

«На території Вінницької громади цілодобово працює два екіпажі, які виїжджають на виклики про вчинення домашнього насильства. В середньому один екіпаж опрацьовує 5-7 викликів на добу. Один екіпаж обслуговує лівий берег міста, інший – правий. Також інспектори працюють і на приєднаних територіях. Правоохоронці, які виїжджають на виклики про домашнє насильство, пройшли спеціальне навчання. На місці фахівці складають адмінпротоколи, правопорушника можуть затримати, видати терміновий заборонний припис, який забороняє йому бути поруч з постраждалою особою. Регулярно інспектори проводять профілактичну роботу з кривдником. Також, у разі потреби, постраждалих можуть доправити у Денний центр, кризові кімнати чи притулок», - говорить начальник сектору протидії домашнього насильства Вінницького районного управління поліції ГУ Нацполіції у Вінницькій області Валерій Кравчук.

Нагадаємо, що у Вінниці є Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Знаходиться він за адресою: проспект Космонавтів, 30, каб. 303-304. Телефони: 098-900-15-60; 093-900-15-60.

Крім того, у Вінницькій громаді є кризові кімнати для постраждалих від домашнього насильства.

Люди, які потребують допомоги, можуть звернутися до новостворених мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за номерами: 050-901-91-67, 050-258-56-43.


Теги: Вінниця

Переглядів: 2623
Поширень: 0

Останні новини