У Вінниці провели дослідження якості води з водогонів і громадських криниць: не всі проби відповідають нормам

Як повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, за минулий тиждень фахівцями досліджено 355 проб води з водогонів Вінницької області на санітарно – хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

За результатами досліджень проб води водогонів встановлено:

345 (97,2%) проб відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по всіх досліджених показниках;

10 (2,8%) проб не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за показниками:

загальна жорсткість, нітрати (комунальний водогін м. Могилів-Подільський та водогін с. Сказинці Могилів – Подільського району); перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Хмільник КП «Хмільникводоканал».

«Зазначені відхилення характерні для даного періоду року та пов'язані з природним вмістом солей жорсткості та стоком органічних забруднень у вододжерело із опадами, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровідній мережі через міграційні процеси. Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми», - вказано у повідомленні.

Лабораторно досліджено 8 проб води з громадських криниць області на санітарно – хімічні та бактеріологічні показники. За результатами досліджень встановлено:

7(87,5%) проб відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по всіх досліджених показниках;

1(12,5%) проба не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (невідповідність вимогам по вмісту нітратів). Це громадська криниця Могилів – Подільського району.

Відхилення по вмісту нітратів засвідчують природний вміст даних речовин у водоносному горизонті, крім того нітрати є ознакою органічного забруднення - наднормативне використання азотовмісних органічних добрив, фекальне забруднення. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики, або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо.

Фахівці резюмують, що наразі ситуація з забезпеченням питною водою у Вінницькій області є контрольованою.

«Попереджаємо про необхідність кип’ятіння та відстоювання води перед вживанням!

Надавайте перевагу бутильованій воді та воді на розлив», - закликають фахівці.


Теги: вода

Переглядів: 1585
Поширень: 0

Останні новини