Вінничанам наголошують на важливості вакцинуватись від дифтерії

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. Вакцинація від дифтерії (а разом - і від правця в складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2,4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Далі – ревакцинація необхідна кожні 10 років.

Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

«Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи. Може призвести до смерті. Найпоширенішими симптомами є: біль у горлі, підвищена температура, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, ускладнене дихання та ковтання, висока температура, набряк слизової оболонки носоглотки, збільшення лімфатичних вузлів, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Вкрай важливо турбуватись про своє здоров’я та проводити імунізацію за календарем профілактичних щеплень і при перших же симптомах хвороби звертатись до лікарів».

Вакцину можна зробити у одному із ЦПМСД міста Вінниці. Для громадян України імунізація є безкоштовною.


Теги: вакцина

Переглядів: 1005
Поширень: 0

Останні новини