Феєрверки на свята в 2022 році: що заборонено, а що – можна?

Святкові салюти щороку прикрашали свята в Україні, і особливо – Новий рік. Цьогоріч звуки запуску феєрверків та петард стали для українців тригерами, викликаючи відчуття тривоги та примушуючи ховатися в бомбосховища.

В КП «Муніципальна варта» закликають утриматися від салютів на свята. Керівник установи Віталій Чигур застеріг вінничан від використання піротехнічних засобів.

«У Вінниці діють правила тиші. Наші працівники будуть посилено пильнувати, і у разі якщо порушники будуть виявлені – їх притягнуть до відповідальності. Нагадуємо вінничанам, що під час військового стану використання піротехніки, салютів – заборонене», – наголосив Віталій Чигур.

Випадки використання святкової піротехніки в Україні під час війни непоодинокі. Зокрема, 26 листопада Ковельський суд оштрафував 35-річного чоловіка, який запустив феєрверк.  У вересні житель Одеської області також запускав салюти, правоохоронці не забарилися. Чоловік пояснював свій вчинок бажанням відзначити успіхи ЗСУ на Херсонщині, але це йому не допомогло. Салюти «жартівники» із Одеси запускали й під час повітряної тривоги, однак містянам було не до сміху.

Кожен подібний випадок викликав обурення серед українців. Це свідчить про те, що проблема з використанням піротехніки в Україні стоїть гостро – деякі люди не розуміють, що своїми діями можуть комусь нашкодити. Нещодавно Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування затвердив до другого читання законопроект щодо використання та обігу піротехнічних виробів (№ 7438).

Які заборони передбачено законопроектом?

У законопроекті про піротехнічні засоби йдеться про такі обмеження:

заборона на використання піротехнічних виробів при поводженні з тваринами; заборона заподіяння тваринам травм, болю, знівечення, та їх загибель через піротехнічні вироби (в тому числі під час проведення спортивних, відео- та фотозйомок);  заборона використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;  заборона продажу, передачі будь-яким способом феєрверків класів F2, F3, F4; заборона продажу, передачі будь-яким способом феєрверків класу F1 – особам до 16 років.

Законопроектом передбачено, що заборони не поширюються на користування піротехнікою ЗСУ, Національною поліцією та ДСНС.

Які піротехнічні засоби дозволяє законопроект № 7438:

сценічні (класи Т1 і Т2); феєрверки 1 класу (F1), що мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму та призначені для використання в умовах обмеженого простору, у тому числі ті, що можна використовувати в житлових будівлях і приміщеннях.

Заборона на продаж піротехнічних виробів вступить в дію через 3 місяці після набрання чинності законом, для того щоб бізнес зміг реалізувати наявну продукцію.

Шкода від феєрверків

Міністерства охорони здоров’я України визначає ПТСР як стан, який виникає після серйозної травми чи ситуації, що загрожувала життю людини.  На сьогодні ПТСР поширений як у ветеранів, так і у цивільних осіб, що зазнали травматичного досвіду.

Звук вибуху при запуску феєрверку є одним із тригерів для людей з ПТСР. Часто запуск салютів відбувається вночі, що може нагадувати бойовий сценарій і ще більше збільшує стрес, порушує сон і є досить значним стресором для людей. Період з 24 лютого поточного року характеризується безпрецедентним рівнем тривоги та паніки для всього населення нашої країни, особливо для мешканців міст, які були окуповані, на території яких відбувалися активні бойові дії чи були ракетні атаки.

Феєрверки шкідливі також і для довкілля. Вони виділяють токсичні гази та речовини, що отруюють повітря, воду та ґрунти. Під час запуску феєрверків рівень зважених твердих частинок, CO, NO, вуглеводнів, SO2 у повітрі підвищується до безпрецедентних рівнів. Найбільш вразливими до цих них є люди із захворюваннями дихальних шляхів, діти та вагітні жінки.

Читайте також: Новорічна ялинка у Вінниці 2022: де купити і скільки коштує?



Переглядів: 3935
Поширень: 2

Останні новини