Науковці спрогнозували якою буде кількість населення України у 2023 році

Через повномасштабну війну, яка розпочалася в лютому цього року в Україні, очікувано, змінилася кількість населення.

Скільки українців залишилося, скільки виїхало за кордон, чи повернуться біженці назад та чи слід чекати на бебі-бум після цієї війни – відповіли демографи та соціологи.

Прогноз кількості населення України у 2023 році

За даними Держстату, станом на кінець 2021/початок 2022 року чисельність населення України оцінювалася у 41,2 мільйони осіб. Насправді, ці дані є орієнтовними, тому що перший і, поки що, останній перепис населення проводився в далекому 2001 році.

Раніше в Кабінеті міністрів анонсували проведення нового перепису в 2023, у цифровому вигляді. Та згодом урядовці повідомили, що жодного перепису під час активних бойових дій бути не може.

Після початку повномасштабного вторгнення в ООН заявляли, що темп скорочення населення України – один із найшвидших у світі.

Фото: Reuters

Почнаючи з 2023 і до 2030 року кількість українців скоротиться до 35 (а у гіршому випадку – до 30) мільйонів людей. Це прогноз Директорки Інституту демографії та соціальних досліджень Елли Лібанової.

Через війну населення зменшується, і виною тому – не лише рівень смертності.  На кількість безпосередньо впливає:

зниження народжуваності, погіршення здоров'я, несвоєчасно отримане лікування, стреси.

Але, за словами Лібанової, такі втрати вимірюватимуться тисячами, а не мільйонами. Катастрофічних наслідків вони не матимуть. Найбільша частка втрат населення найближчими роками буде пов’язана саме із міграцією.

В Національній академії наук дали більш віддалений прозноз: до кінця 21 століття українців залишиться близько 22 мільйонів.

Скільки людей виїхало з України від початку повномаштабної війни

На сьогоднішній день оцінити реальну кількість українських біженців – неможливо. Дані від статистичних центрів різняться, за узагальненими оцінками це – близько семи мільйонів.

За даними Statista, станом на 13 грудня 2022 року, найбільше мігрантів з України осіло в таких країнах :

Польща – більше 1,5 млн; Німеччина – 1,02 млн; Чехія – 467 тис.; Італія – 173 тис.; Іспанія – 156 тис.; Великобританія – 147 тис.

Фото: Bloomberg

Велика кількість українців знайшла притулок у Франції, Нідерландах, Словаччині, Молдові, Румунії та Австрії. Відомо також, що дуже багато людей, із різних причин, після початку війни опинилося в росії. На жаль, встановити їхнє число зараз неможливо.

За результатами опитувань та соціологічних досліджень можна описати, як виглядає середньостатистичний біженець із України:

це – жінка від 30 до 39 років; виїхала в березні; має вищу або незакінчену вищу освіту; ця людина – кваліфікований фахівець, керівник, підприємець, або домогосподарка; раніше мешкала в місті, а не в селі; є вихідцем з Києва, або однієї з південних, східних чи центральних областей; перебуває за кордоном зі своїми дітьми, рідше – з батьками, чоловіком або іншими родичами.

Фото: BBC News

Скільки біженців повернеться назад

З усіх прознозів очевидно, що найближчими роками на Україну очікує демографічна криза. Демографи вважають, що на швидкість повернення біженців додому, насамперед, вплине закінчення війни.

Однак, не менш важливим фактором є економічна складова. Люди, які перебувають зараз за кордоном, отримують там кошти і втратили можливість заробітку в Україні і забезпечувати свої родини. Крім того, люди, що за 10 місяців війни облаштувалися на нових місцях, налагодили там побут, завели нових друзів, можуть не захотіти повертатися в Україну. А якщо, будинок вдома зруйнований – тим паче.

Фото: DW

Ставлення до українців за кордоном – переважно позитивне. Це добре для іміджу країни вцілому, але є ризик того, що чим краще людей приймають в інших країнах, тим менше шансів на їх повернення назад.

Тим не менш, згідно з соцопитуваннями, лише 10% біженців не збираються повертатися. На думку соціологів, вирішальним фактором є рівень патріотизму. Люди, які звикли жити в своїй країні, навіть в комфортних закордонних умовах можуть відчувати себе чужими.

Чи почнеться бебі-бум після цієї війни?

В Інституті демографії вважають, що частина жінок, які осіли за кордоном – після війни не лише не повернеться: до них приїдуть чоловіки, щойно з’явиться можливість. Тому, на думку Елли Лібанової, в Україні не буде бебі-буму, як це траплялося після війн в минулому столітті.

Раніше на рівень народжуваності не впливала контрацепція. Після цієї війни люди думатимуть як знов налагодити життя, і народжуватимуться лише ті діти, яких планують батьки. 

Соціологи передбачають, що відновлення популяції в Україні відбуватиметься не стільки за рахунок народжуваності, скільки завдяки міграції. Очікується, що в Україну можуть захотіти переселитися вихідці із пострадянських країн, зокрема білоруси росіяни, люди із країн Азії. Населення стане більш різноманітним, як у США та Європі.

Поки що зрозуміло, що попереду на Україну очікують демографічні проблеми, але, порівняно із війною, їх навряд чи можна вважати нездоланними.



Переглядів: 20430
Поширень: 29

Останні новини