Батарейки, термометри та вторсировина: куди їх здати у Вінниці? Перелік пунктів у 2023 році

Від початку повномасштабного вторгнення українці стали більш свідомо ставитися до сортування сміття та цікавитися правильним поводженням і небезпечними відходами.

Куди у Вінниці можна здати батарейки, зіпсовані термометри, люмінесцентні лампи? Де приймають вторсировину та скільки це коштує? Пункти безкоштовного прийому

Інтернет-видання Моя Вінниця дослідило ці питання та зібрало перелік всіх актуальних пунктів прийому у 2023 році.

Де у Вінниці приймають вторинну сировину?  

Систематичним вивозом побутових відходів у нашому місті займається КУП «ЕкоВіН».

«Ми вилучаємо вторсировину, розподіляємо її та віддаємо на заводи переробки. Додатково досортовуємо сміття на лінії, оскільки воно потребує розподілу. Наприклад, поліетилен має бути розфасований по кольорам», - розповідає директор «ЕкоВін» Петро Гриневич.

На підприємстві закликають вінничан бути екосвідомими та продовжувати якісно сортувати сміття, а всі небезпечні відходи здавати до спеціальних пунктів прийому, аби не забруднювати довкілля.

Пункти прийому вторсировини 

1. ТОВ «ЕкоПоділля», що знаходиться на вулиці  Гетьмана Мазепи 31а (Чехова). Контакти: 0980853332. Приймають макулатуру, склобій, ПЕТ-пляшку, алюмінієві банки, відходи поліетилену.

Мережа:

вул. Пирогова, 17, вул. Космонавтів, 47-а, вул. Генерала Грогоренка, 36 (Москаленка), вул. Малишенка, 29 (Короленка), вул. Привокзальна, 19, вул. Київська, 171-а; вулиця Литвиненко-Вольгемут 31/4 (8:00-14:00, Нд – вихідний).Т

2. ТОВ «Втормавінниця», що на вул. Айвазовського, 4, прийом – за тією ж адресою. Контакти: (0432) 65-88-65, (096) 646-80-25.

Приймають:  різні види макулатури (гофрокартон, книги, газети, журнали, білий офісний папір), різні сорти поліетилену та стрейч плівки, склобій, металолом.

3. ФОП «Клемешов»: по вул. Гетьмана Мазепи 2, (Чехова). Контакти: (0432) 52 70 46

Приймають склотару, склобій, пластмасу, макулатуру, плівку, пивні банки.

За вторсировину можна отримати оплату. Середні ціни такі:

макулатура 2-4 грн/кг; поліетилен 4-12 грн/кг (залежить від сорту); стрейч 5-8 грн/кг; ПЕТ-плівка 2-4 грн/кг; склобій 0,25-1 грн/кг; склотара 0,5-1,5 грн/кг; ПЕТ-пляшка – 4,5-5 грн/грн; алюмінієві бляшанки – 15-16 грн/кг (15 коп за шт).

Куди здавати небезпечні відходи?

Прийомом небезпечних відходів у Вінниці займається «Еко-Сервіс» (ТОВ «Подільська Січ»). Підприємство розташоване за адресою Левка Лук’яненка 19.

Забирають на утилізацію:

відпрацьовані нафтопродукти та мастила; свинцеві акумулятори; відходи від електронних вузлів, що містять компоненти акумуляторів; люмінісцентні лампи та інші складові, що містять ртуть; зношені шини та відходи гуми; побутову автохімію та тару від неї.

Компанія має власний додаток «Екомобіль», що працює від девізом «Перетворюй сміття в дерева»:

У застосунку міститься чимало корисної інформації щодо правильного сортування, та можна замовити вивезення сировини та відходів. Слід зазначити, що утилізаційні послуги є платними.

Де у Вінниці приймають батарейки безкоштовно?

В нашому місті в межах волонтерського руху «Батарейки, здавайтеся!»  є  13 пунктів, куди вінничани можуть здати відпрацьовані батарейки безоплатно.

Контейнери для збору, переважно, розташовані у магазинах та торгівельних центрах:

«Епіцентр» у Вінниці, по вул. Батозька, 1В та в с. Зарванці, Хмельницьке шосе, 1-А; JYSK (вул. Євгенія Пікуса, 1a, вул.Келецька, 121, вул. 600-річчя, 17Е); Жива Земля, вул. Героїв Нацгвардії, 75 (Некрасова) ОТР Банк, вул. Київська, 38-а Сільпо (вул. Миколи Оводова, 51; площа Калічанська, 2; вул. Зодчих, 2; пр-т Космонавтів, 49; пр-т Юності, 18; вул. Келецька, 105)

Організація налагодила збір по всій Україні. Представниця «Батарейки, здавайтеся!» розповіла виданню, що цьогоріч через війну багато людей змінило свої погляди, зацікавилося темою екології та доєдналося до цього руху.

Куди у Вінниці можна здати ртутний градусник?

Якщо термометр розбився, слід в першу чергу викликати рятувальників за номером 101, аби  провести демеркурізацію приміщення. Ртуть – це надзвичайно шкідлива речовина, яку не варто збирати самостійно, і категорично заборонено для цього використовувати пилосос.

У Службі порятунку розповіли, що безкоштовний прийом несправних або пошкоджених градусників у Вінниці проводять за адресою Пирогова 4, у пожежній частині №4.

Ми перевірили, чи дійсно це так:

За словами вінницьких рятувальників, звернення громадян із поламаними термометрами надходять регулярно, кілька разів на тиждень. Працівники ДСНС нагадують, що викидати їх у смітник не можна. Зібрані градусники згодом доправляють на утилізацію.

Фото: Моя Вінниця



Переглядів: 7335
Поширень: 13

Останні новини