Кооператив пасічників планують створити у Вінницьких Хуторах

На приєднаних територіях Вінницької МТГ тривають роботи по створенню фермерських кооперативів. Нещодавно у Вінницько-Хутірському старостинському окрузі пройшла перша зустріч з бджолярами практиками. На ній обговорили можливість створення кооперативу Пасічників.

Працівники Вінницької міськради поділилися планами щодо розвитку галузі бджільництва, йшлося і про створення кооперативу Пасічників.

Представниця відділу агропромислового розвитку департаменту економіки і інвестицій ВМР Світлана Фесько розповіла про дієвий механізм, що дозволить збільшити чисельність бджолосімей та обсягів виробництва меду.

Йдеться про фінансову підтримку на безповоротній основі фізичним особам, що займаються бджільництвом, що передбачено Програмою розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки:

власникам 4-9 бджолиних сімей - 200 грн за одну бджолосім’ю; власникам 10 та більше бджолиних сімей - 100 грн за одну бджолосім’ю.

Бджолярі громади активно обговорювали різні напрямки розвитку та актуальні питання.

«Даний захід Програми та фінансова підтримка галузі бджільництва приємно здивувала нас, це дало надію відчути підтримку з боку влади та, сподіваюся, створить можливості не зменшувати пасіки в подальшому», – зауважила бджолярка Наталія Железняк.

Налагодження ефективної комунікації між пасічниками та сільгоспвиробниками є дуже важливим для Вінницької громади. Це стане гарантом ефективної співпраці агропідприємств та пасічників.

«Бджільництво є базою та джерелом для розвитку галузі рослинництва, основою функціонування якої є розведення, утримання і використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення та підвищення їх урожайності, тому хотілося б злагодженої роботи пасічників і аграріїв» – сказав бджоляр Володимир Собчук.

Подібні зустрічі планують провести у селищі Десна і в селах Гавришіка, Великі та Малі Крушлинці, Стадниця.



Переглядів: 971
Поширень: 0

Останні новини