У Вінниці пройде майстер-клас з виготовлення подільської мотанки

У Вінниці пройде майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки – традиційного сувеніру Поділля. Захід організовують Офіс туризму Вінниці, вінницькі майстрині платформи рукотворних сувенірів «BYVI» та Музей моделей транспорту.

Усіх охочих запрошують до участі у майстер-класі – 8 березня о 16:00, за адресою вул. Соборна, 64 (в приміщенні Музею моделей транспорту).

Навчатиме тонкощів створення ляльки-мотанки відома майстриня Ірина Трибунська.

За словами директорки Офісу туризму Вінниці Тетяни Маєвської, сьогодні в усьому світі спостерігається посилений інтерес до українських традицій.

«Ми вирішили провести у березні одразу кілька подій, присвячених лялькам-мотанкам, які є дуже цікавим елементом звичаєвої культури. 8 березня проведемо майстер-клас в рамках АртKлубу «BYVI». А наприкінці березня, коли у світі відзначається день лялькаря, ми плануємо об'єднати майстринь-лялькарів "BYVI" у спільному проєкті, який анонсуємо пізніше», - розповіла пані Тетяна.

Реєстрація за ПОСИЛАННЯМ.

Мотанки - це стародавні родинні обереги українців, які символізують єдність зав’язків різних поколінь. Перші вузликові ляльки, відомі як мотанки, з'явилися понад 5 тисяч років тому. Такі обереги зустрічаються у різних варіаціях в багатьох культурах світу.

Унікальність українських мотанок в тому, що вони зображують виключно жіночі образи, іноді - дитячі. Подільські мотанки символізують жіночу силу, мудрість та родинний захист. Українські мотанки можуть виготовлятися з різних матеріалів, зокрема із сіна, шматочків тканини або ниток.



Переглядів: 1281
Поширень: 1

Останні новини