Яке сьогодні свято – 4 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 4 квітня, День веб-майстра та День створення НАТО. За церковним календарем вшановують пам'ять священномученика Василія (Василя Теплого).

Які ще свята та події відзначають у вівторок, 4 квітня 2023 року, читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 4 квітня

4 квітня в церковному календарі — день пам’яті священномученика Василя. Він жив у столітті в Анкарі та постраждав за віру. В добу царювання Юліана Відступника,  Василь був пресвітером. Імператор наказав схопити Василя та піддати його тортурам. Щодня відрізали шмат шкіри у священномученика. Над ним знущалися, і, зрештою, тіло пронизали залізними прутами і так Василь прийняв мученицьку смерть. 

Яке свято 4 квітня в Україні і світі

4 квітня в Україні та світі святкують День веб-майстра. Подію вирішили відзначати 2010 року. Дата святкування професійного свята пов’язана з помилкою 404, закодованою в дні 4 квітня. Професія веб-майстра є порівняно молодою, з'явилася 1992 року. Швидкий розвиток інформаційних технологій призвів до того, що спеціалісти цієї сфери стали затребуваними. Наразі існує чимало фахів у цієї спеціальності.

Також 4 квітня відзначають Всесвітній день моркви. Свято заснували 2003 року. В закладах харчування цього дня пропонують морквяні страви та свіже вичавлений сік.

А ще 4 квітня — Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням. Подію було започатковано ООН у грудні 2015 року. Мета відзначення полягає в приверненні уваги людства до проблеми мінної загрози.

4 квітня — День створення НАТО. Цього дня 1949 року у США заснували організацію Північноатлантичного договору. У оборонний блок об'єдналось 12 країн. Зараз до організації належить 30 держав. Міжнародний військово-політичний союз НАТО, створили для стабільності та безпеки. Країни Європи та США прагнули захистити себе від можливих загроз після Другої Світової війни.

Крім того, 4 квітня святкують День вітаміну С. Вітамін має велику користь для організму людини, потрібний для захисту шкіри, зниження артеріального тиску, зміцнення імунітету та пам’яті.  

А ще 4 квітня святкують Міжнародний день безпритульних тварин. Метою події є привернення уваги суспільства до проблеми бездомних тварин, боротьба проти недобросовісних притулків та жорстокого поводження із безпритульними котами та собаками.

Народні прикмети і традиції 4 квітня

Наші предки мали звичку спостерігати за явищами природи та робити прогнози:

птахи купаються в калюжах – до потепління; ворони наїжачились — будуть дощі; небо хмарне та каламутне каламутне — чекайте погіршення погоди; червоні кола біля сонця віщують гарний урожай.

Народне свято 4 квітня називається Василь Теплий. Цього дня за традицією починають будівництво будинків. Сьогодні господарі оглядають свої домогосподарства, оцінюють що потрібно відремонтувати та оновити. Господині 4 квітня печуть калачі за формою Сонця та пригощають ними близьких та сусідів.

Іменини 4 квітня святкують Василь, Сергій, Клавдій, Дарина, Софія, Поліна та Василина.

Що не можна робити 

ні в якому разі не витиратися чужим рушником; не слід робити одночасно кілька справ, це закінчиться погано; не варто вдаватись до важкої праці, прибирати та підмітати – бо виметете щастя з будинку.


 


Теги: свята

Переглядів: 4423
Поширень: 9

Останні новини