«Шляхами Трипільської Праматері»: у Вінниці обговорили створення агротуристичного кластеру

У Туристичному хабі Вінниці відбулася зустріч з обговорення нового проєкту, котрий планують започаткувати на території Вінницької, Черкаської та Кіровоградської областей.

Як повідомляє департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради, йдеться про створення агротуристичного кластеру «Шляхами Трипільської Праматері». Цей проєкт покликаний допомогти громадам підготувати туристичні локації і розробити туристичні маршрути місцями, де сконцентровані основні протоміста трипільців, їхні храми та кращі музейні зібрання.

Зустріч пройшла 20 квітня за ініціативи профільних виконавчих органів Вінницької міської та обласної рад за участю кількох десятків представників громад Гайсинського, Тульчинського і Могилів-Подільського районів, які у перспективі можуть долучитися до цього проєкту і створювати спільний туристичний продукт.

Ідею майбутнього тематичного маршруту презентував Павло Ярмій, голова правління ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об'єднання територіальних громад», ініціатор успішного агротуристичного кластеру «Соляна дорога» на Херсонщині, а також майбутнього кластеру «Шляхами Трипільської Праматері».

Павло Ярмій розповів, що ідея проєкту з’явилася після переїзду команди до Умані з окупованої нині Нової Каховки. Але створення агротуристичного кластеру «Шляхами Трипільської Праматері» – масштабніший процес, який потребує залучення громад з кількох областей (з долученням поступово Київської та Хмельницької) і навіть країн (Румунії та Молдови). Цей проєкт має об’єднати кілька областей, оскільки культура Трипілля-Кукутені, яскраво предствлена саме на Вінниччині, Черкащині, та Кіровоградщині.

За словами Павла Ярмія, прадавня трипільська культура, якій понад 6 тисяч років – це те унікальне, про що Україна можемо розповісти усьому світові.

"Найближчим часом ми хочемо розширити співпрацю з місцевими радами, з вищими навчальними закладами, із заповідниками, і найголовніше – з місцевими бізнесами. Бо це питання економічного розвитку територіальних громад – через розвиток туристичних локацій, зелених садиб, агропідприємств, крафтової продукції, ресторанів», - зазначив Павло Ярмій.

В рамках проекту «Шляхами Трипільської Праматері» ініціатори пропонують:

розглянути можливість створення нового візійного проекту «Коріння нації», де запропонувати нове бачення ідентичності українців як продовжувачів прадавньої цивілізації трипільців; об’єднати експертів з дослідження трипільської культури; допомогти громадам підготувати туристичні локації і спільно з туроператорами розробити туристичні маршрути; підготувати якісні промоційні матеріали, залучивши до проекту ДАРТ та міністерства; підготувати команду фахівців з туризму, яка візьме на себе роботу з туристами, а спільно з асоціацією гідів підготувати екскурсоводів, тощо.

На зустрічі виступив директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. На прикладі створення культурного маршруту Camino Podolico (Подільський шлях Святого Якова) він розповів про те, наскільки важливою у таких проєктах є систематизація туристичних ресурсів громад і їхнє подальше мапування.

«Влітку 2021 року за підтримки Українського культурного фонду запустили перший повноцінний пішохідний туристично-паломницький маршрут в Україні за моделлю Шляху святого Якова. Ця робота обірвалася 24 лютого 2022 року, але ми досі отримуємо безліч запитів від туристів – їм не потрібні навіть сертифікати проходження, лише мапа або трек маршруту і перелік місць нічлігу. Бо все інше вже є – цікаві пам'ятки, цікаві люди, які на місцях розповідають про історію, цікаві місцеві страви і просто прекрасна природа." - розповів Олександр Вешелені.

На його думку, південь Вінниччини має великий потенціал розвитку: тут безліч цікавих маловивчених місць і неповторні куточки з унікальною історією, культурою та природою, а сусідство з Молдовою може дати швидкий ефект залучення як зовнішніх ресурсів, так і великі потоки закордонного споживача. 

Наступним етапом роботи над маршрутом стане великий туристично-економічний форум в Умані 28-29 квітня, де будуть презентовані успішні практики з Вінниччини. Влітку ж ініціатори планують провести ряд навчальних і комунікаційних заходів для збільшення спроможності громад щодо створення агротуристичних продуктів та культурних маршрутів.

«Ми всі розуміємо, і віримо в те, що перемога настане, і дуже вдячні ЗСУ за те, що ми можемо збиратися і обговорювати розвиток наших громад. Трипільська культура – це величезний магніт, який є в нашій області, і який здатен притягувати не тільки зовнішніх, а й внутрішніх туристів. А малий бізнес, який розвивається біля таких місць-магнітів, може створити чимало робочих місць. Розвиток туризму дає розвиток економіці. Люди, які будуть повертатися з передової, теж можуть бути задіяні в цих проектах, і можуть знайти себе. Тому я сподіваюся, що ми поетапно зможемо втілити цей проєкт, щоб дати розвиток громадам нашої області і загалом нашої країни», – зазначив Дмитро Чаленко, заступник голови Вінницької обласної ради.

Фото: Департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради


Теги: туризм

Переглядів: 1834
Поширень: 0

Останні новини