Вінничан застерігають від купання у Південному Бузі. Результати дослідження води

Хоча весна цього року видалась дощовою та прохолодною, мешканці Вінниці та гості міста із нетерпінням чекають на відкриття купального сезону. Однак, чи буде безпечним такий відпочинок? 

Відповідь на це питання надає ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України». Зазначають, що лабораторії Центру щорічно контролюють якість води р. Південний Буг на пляжах міста. Саме літом збільшується ризик інфекційних захворювань, фактором передачі, яких є вода. Тому що, разом з нами у воді «купаються» різні види збудників інфекцій, які передаються водним шляхом, а саме: віруси, бактерії, найпростіші, гельмінти.

Якими інфекціями можна захворіти внаслідок купання та заковтування  брудної води?

Найбільш часті інфекції це: Ентеровірусна інфекція, гострий вірусний гепатит, церкаріоз, або «свербіж купальника»лептоспіроз, лямбліоз тощо.

Факт забруднення річкової води підтверджується результатами лабораторних досліджень.

ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує мешканців міста Вінниці про результати дослідження води р. Південний Буг та грунту в місцях масового купання населення, виконаних в травні місяці поточного року, а саме:

Пляж «Центральний»:

якість води не відповідає нормативним вимогам по органолептичних та фізико – хімічних показниках (запах – 3 бали при нормі ≤ 1 балу; БСК-5 – 10,4мгО2/дм³ при нормі ≤ 3 мгО2/дм³; азот амонійний – 2,32мг/дм3 при нормі  - 2,0 мг/дм3); мікробіологічних показниках (лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП) – 5300/дм3 при нормі – не більше 5000/дм3);

 якість грунту не відповідає вимогам по мікробіологічних показниках (виявлені бактерії групи кишкових паличок (коліформи) та ентерококи, в нормі - відсутні).

Пляж «Хімік»:

якість води не відповідає нормативним вимогам по органолептичних та фізико – хімічних показниках (запах – 3 бали при нормі ≤ 1 балу; БСК-5 – 10,2мгО2/дм³ при нормі ≤ 3 мгО2/дм³); мікробіологічних показниках (лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП) – 9500/дм3 при нормі – не більше 5000/дм3);

 якість грунту не відповідає вимогам по мікробіологічних показниках (виявлені бактерії групи кишкових паличок (коліформи) та ентерококи, в нормі - відсутні).

Пляж «Гонти»:

якість води не відповідає нормативним вимогам по органолептичних та фізико – хімічних показниках (запах – 3 бали при нормі ≤ 1 балу; БСК-5 –9,8мгО2/дм³ при нормі ≤ 3 мгО2/дм³); мікробіологічних показниках (лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП) – 7500/дм3 при нормі – не більше 5000/дм3); паразитологічних показниках (виявлені яйця аскарид);

якість грунту не відповідає вимогам по мікробіологічних показниках (виявлені бактерії групи кишкових паличок (коліформи) та ентерококи, в нормі - відсутні).

Пляж «Вишенське озеро»:

якість води не відповідає нормативним вимогам по органолептичних та фізико – хімічних показниках (запах – 3 бали при нормі ≤ 1 балу; БСК-5 –9,4мгО2/дм³ при нормі ≤ 3 мгО2/дм³); паразитологічних показниках (виявлені яйця аскарид);

якість грунту не відповідає вимогам по мікробіологічних показниках (виявлені бактерії групи кишкових паличок (коліформи) та ентерококи, в нормі - відсутні).

Щоб відпочинок біля відкритих водойм був на користь, вінничанам рекомендують дотримуватися таких правил:

    Для купання та відпочинку користуйтеся  лише офіційно відведеними  для купання місцях. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило не можна! Не можна купатися у водоймах, біля яких є будь – які джерела забруднення, зокрема, очисні споруди, заводи, фермерські господарства. Уникайте купання у водоймі, де живе багато водоплавних птахів, або купається велика рогата худоба, собаки. Під час купання слідкуйте за тим, щоб вода не потрапляла на слизові оболонки і у рот. Не пити та не дозволяти дитині пити воду з річки, ставка чи озера. Слідкуйте щоб дитина не заковтувала воду під час купання. Не можна купатись у непротічних водоймах, бо в спеку в ній може розмножуватись кишкова паличка та інші мікроби. Вагомий аргумент проти – вода, яка цвіте! У воді багато сміття, харчові відходи, маслянисті плямі та інші непритаманні речі – відмовтесь від купання! Не купайтесь зразу після зливи, бо разом із дощовою водою у річку попадає увесь бруд, пестициди та добрива! Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними засобами. Дотримуйтеся правил особистої гігієни на відпочинку і в побуті! Частіше мийте руки з милом! Овочі та фрукти ретельно мийте під проточною водою і перед вживанням в їжу обробляйте окропом. Пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду та з джерел якість води в яких перевірена лабораторно! Не забувайте про прості правила засмаги, щоб уникнути опіків шкіри, її передчасного старіння та саме головне раку шкіри – меланоми! Не перебувайте на сонці більше, ніж 15-20 хвилин щодня. Одягайте головний убір! Захищайте очі та правильно обирайте сонцезахисні окуляри. Завжди використовуйте сонцезахисний крем з SPF 30, або вище. Пийте більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму. Обмежуйте час перебування на сонці. Не засмагайте з 11.00 ранку до 16.00 дня, коли ультрафіолетові промені найбільш агресивні. Залишайтесь у цей час в тіні.



Переглядів: 3268
Поширень: 0

Останні новини