Вперше в Україні: у Вінниці запустили систему автоматичного відкриття укриттів

У Вінниці в тестовому режимі запустили автоматизовану систему відкриття дверей в укриттях. Наразі таку функцію впровадили в п’яти закладах освіти. У подальшому планується охопити системою усі укриття Вінниці. 

У Вінниці впроваджують таку функцію першими в Україні, - зазначив міський голова Сергій Моргунов сьогодні, 21 червня, під час огляду укриття у школі №18. Там вже впровадили автоматизовану систему.

Загалом, над системою разом працювали КП “Вінницький інформаційний центр” та місцева компанія “TIRAS”, чиї напрацювання взяли за основу. Згідно з принципом роботи, після оголошення сигналу “повітряної тривоги” двері на укритті автоматично відкриваються та залишаються відкритими до закінчення тривоги. Через кілька секунд після відбою замок автоматично зачиняється. На випадок, якщо в укритті залишаються люди, всередині розміщено зелену кнопку, за допомогою якої можна двері відкрити зсередини. Потім вони автоматично зачиняться.

Як розповів директор КП “Вінницький інформаційний центр” Сергій Бригадир, система реагує швидко, але наразі фахівці ще працюють над усуненням певних збоїв.

"Це, наприклад, блокування замка під час закритих дверей – якщо хтось посмикає за ручку, то замок може бути заблокований. І він може не відчинитися під час оголошення “повітряної тривоги”. Але ми опрацьовуємо підтвердження механічного відчинення замка, зараз саме тестуємо це. У випадку, якщо замок не відчиниться – буде спрацювання в додатку, і ми встановлюємо пультову частину нашого “Ситуаційного центру”. Там буде черговий, в нього на екрані монітора буде видно, в якому закладі не відчинився механічний замок, і паралельно буде відкрита карточка з відповідальною особою на місці, кому можна зателефонувати і сказати “підійдіть подивіться”. Але в цілому система повинна працювати повністю автоматизовано," - зазначив посадовець. 

За словами мера Вінниці, на сьогоднішній день система в тестовому режимі працює в п’яти закладах освіти: це ліцеї №18, 26, 34, 35 і 21 початкова школа. 

"Мною було дано доручення встановити такі системи на всіх закладах, які є у підпорядкуванні Вінницької міської ради. Це заклади освіти, школи, дитячі садочки, лікарні та інші об’єкти, які є в нас на балансі, в тому числі ті укриття, які в нас є на балансі – для того, щоб під час “повітряної тривоги” можна було автоматично відкрити двері і люди мати можливість доступу," - зазначив Сергій Моргунов. 

За словами міського голови, загалом він доручив впровадити систему по укриттях протягом трьох місяців. Втім, на практиці можуть бути й інші терміни.

"Наше завдання на сьогоднішній день – цю систему впровадити якнайшвидше по всьому місту. Об’єктивно, ми – перші в Україні, і ми самі вчимося, як все це правильно має працювати. Але я думаю, що наші спеціалісти з цим справляться. Найголовніше – щоб була відповідальність балансоутримувачів щодо належної роботи системи і – ще раз наголошую – в частині утримання укриттів в належному стані. Я дав доручення впровадити систему за три місяці, але будемо надалі бачити, як це буде в процесі відбуватися. Це достатньо складний процес. Ви знаєте, що в нас близько 1236 укриттів на нашій електронній мапі й з кожним треба проводити відповідну роботу," - каже міський голова.



Переглядів: 1659
Поширень: 0

Останні новини