Зеленський підписав закон щодо заборони ввезення російських книжок

Володимир Зеленський підписав закон № 2309-ІХ, який забороняє ввезення на територію України книг з росії та білорусі, повідомляє Суспільне Культура.

"Вважаю закон правильним", — зазначив Зеленський.

Він додав, що текст документа надіслали до ЄС, щоб перевірити, чи можуть окремі норми вплинути на виконання зобов'язань щодо захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендацій Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС.

Згідно із законом, забороняється ввезення видавничої продукції, що виготовлена в росії, білорусі або на тимчасово окупованій частині України, а також книжок, що містять твори, автори яких є або були у будь-який період після 1991 року громадянами Росії, за винятком колишніх громадян, які є (або на момент смерті були) громадянами України і не мають (на момент смерті не мали) громадянства держави-агресора.

Закон передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі українською мовою, мовами ЄС чи корінних народів України.

#ЧасПідписатиКнижковийЗакон і заклики громадськості

Депутати Верховної Ради підтримали закон 2309-ІХ ще в червні 2022 року, але оскільки президент так і не підписав його, у соціальних мережах письменники, видавці та інші користувачі влаштували флешмоб.

Учасники акції з 19 червня публікують малюнок українського художника Нікіти Тітова із закликом та хештегом #ЧасПідписатиКнижковийЗакон.

До флешмобу долучилася і письменниця Оксана Забужко. Скрнішот зі сторінки у Facebook:

У відповідь на петицію Зеленський 20 червня заявив, що не може підписати закон, оскільки він не відповідає нормам ЄС та суперечить окремим статтям Конституції України.

Також президент доручив Кабінету Міністрів додатково опрацювати порушене в петиції питання з урахуванням думки зацікавлених сторін, позиції ЄС та поінформувати про результати.


Теги: книги

Переглядів: 963
Поширень: 0

Останні новини