На Вінниччині планують створити Центр енергоефективності

У Северинівській ОТГ Жмеринського району  30 жовтня відбулась  виїзна зустріч представників влади, донорських організацій ЄС та експертів  з питань  впровадження інструментів енергоефективності  на території області.

Як відомо, Северинівська громада активно користується  всіма можливостями енергозбереження та  альтернативних джерел енергії. Ознайомитись із  успіхами ОТГ  та обговорити  шляхи поширення кращого досвіду з питань  енергозбереження на території області завітали:  перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко,  народний депутат України,  в.о. голови Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, директор проекту «Реформа у сфері енергоефективності в Україні»Джордж Крістодореску  та його заступниця – Іма Хренова-Шимкіна,  директор Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко , а також  представники регіональни ЗМІ.

На початку зустріч гості  разом із керівництвом Северинівської ОТГ оглянули ряд  комунальних об’єктів громади, що використовують альтернативні джерела енергії для опалювання приміщень  - ДНЗ с. Северинівка, ФАП та  пункт з переробки деревини для твердопаливних котлів.

У приміщенні Северинівського ЦНАП,  де функціонує  навчальний зал  з енергоефективності громади,  відбулось обговорення  моделей енергозбереження та презентація ідеї створення Центру енергоефективності громад.

На початку зустрічі  Андрій Гижко ознайомив присутніх із перспективами  впровадження заходів з енергоефективності  на Вінниччині.

«Вінниччина має  широкі можливості для ефективного  енергозбереження. Свого часу область активно газифікувалась і тільки 6 районів  сьогодні без газу, та,  можливо, це їх щастя, адже  в регіоні  є великі ресурси  для використання альтернативи дорогому паливу. Від  5 млн тонн зернових, що виробляються на Вінниччині, залишається стільки ж біомаси – це ресурс, і перші проекти з енергоефективності   були проектами  саме «зеленої» енергетики. Далі – сонце, практично всі заклади працюють вдень, і ми розпочали встановлення сонячних панелей. Вітрова енергія на Вінниччині  не стала широко  використовуватись, адже маємо тільки два місця з потужними вітрами, і вони в каньйонах Дністра, але відтепер маємо більше досвіду. Сьогодні  громади зосереджуються на переробці деревини. У Вінницькій області  багато яблуневих садів, вся обрізка дерев – це сировина для твердопаливних котлів, і всі ці джерела енергії використовує Северинівка.  Фактично, ми говоримо про Северинівку, як про енергонезалежне, енергоефективне і прибуткове село, адже вони продають енергію населенню та фермерам. Крім того, Вінниччина розпочала вирощування енергетичної верби і вже маємо 450 га цієї високоефективної рослини. На території регіону більше 3000 комунальних об’єктів від 100 до 1000 м2. На опалення їх газом необхідні великі кошти, і саме завдяки таким проектам ми зможемо стати незалежними від дорогого палива», - зазначив Андрій Гижко під час зустрічі.

«В Северинівку приїжджають голови ОТГ , знайомляться з досвідом громади і для нас важливо створити освітні центри по Україні  з питань енергоефективності. Крім того, маємо пам’ятати, що у нас є мінус – енергоємна економіка. Сьогодні важливо підвищувати  інноваційність, тому є пропозиція створити інноваційний хаб  з енергоефективності, де будуть сконцентровані всі технології, фінансові можливості та наукові дослідження. Такий  хаб може бути успішним за участі  Вінницького технічного університету і стати майданчиком для модернізації економіки країни», - пояснив народний депутат Олександр Домбровський.

Модель Центру енергоефективності  на базі Северинівської ОТГ презентував Олег Левченко, директор ВЦРМС. Він  наголосив на врахуванні закордонного та вітчизняного досвіду, а також на важливості  розробки спільної  стратегії  з енергозбереження та біоенергетичної кооперації  на території області.

«Ми, представники GIZ, готові підтримувати такі громади, як Северинівка, що показують результат і будемо  співпрацювати з Україною в напрямку енергоефективності на місцевому та національному рівні», -  відповів на запитання  регіональних ЗМІ про перспективи співробітництва  Джордж Крістодореску, директор проекту з енергоефективності від GIZ.

Варто зазначити, що на сьогодні,  у Северинівській ОТГ реалізується  два проекти  за підтримки іноземних донорів – проект « Яблуневий шлях» з розвитку аграрної  галузі та туристичної інфраструктури і «Центр безпеки Северинівської ОТГ». 

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень  проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.




Переглядів: 3838
Поширень: 0

Останні новини