У Вінниці представники громад обговорили проблемні питання державного бюджету на 2019 рік

31 жовтня у Вінниці відбулося засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування  Асоціації міст України. Обговорювали  законодавче забезпечення розвитку місцевого самоврядування, зокрема Асоціація внесла свої пропозиції щодо формування бюджету держави на 2019 рік. 

Участь у засіданні регіонального відділення Асоціації міст України взяли Вінницький міський голова Сергій Моргунов, народні депутати Геннадій Ткачук та Олександр Домбровський, а  також представники облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування Вінницької області.  

Проект Державного бюджету України на 2019 рік Верховна Рада схвалила у першому читанні. І на разі триває процес обговорення головного фінансового документу країни.  

«Асоціація міст України вважає за необхідне донести позицію з тих проблемних питань, які є у різних сферах життєдіяльності органів місцевого самоврядування.  Зокрема, що стосується надання освітньої та медичної субвенцій у повному розмірі на виконання делегованих повноважень, а також справедливого перерозподілу додаткових субвенцій відповідно до формул згідно з законом», - каже міський голова Сергій Моргунов

Народний депутат Олександр Домбровський зазначив, що завдяки децентралізації громади змогли отримати більше коштів на вирішення своїх потреб.  

«Мені приємно, що Асоціація міст України сьогодні працює і шукає інструменти, як захистити місцеве самоврядування в тих обставинах, які є сьогодні.  Жодного року легкого бюджету не було. А у 2018 році цей процес ускладнюється ще й дуже складними переговорами з Міжнародним валютним фондом. У зв’язку з величезними запозиченнями, які були зроблені раніше і по яким в цьому році нам потрібно розраховуватися, є досить серйозні ризики. А в умовах зростання ціни на газ, щоб захистити  простих громадян, ми маємо дати їм інструмент енергоефективності.  І Вінниця та Вінницька область знаходяться на передовій з точки зору впровадження заходів енергоефективності», - зазначив Олександр Домбровський

На необхідності збалансованості державного бюджету наголосив і народний депутат Геннадій Ткачук

«МВФ від нас вимагає жорсткого бюджету, нам потрібний бюджет збалансований. Уряду  України потрібно підіймати заробітні плати, пенсії, збільшувати витрати на оборону. Депутати вносять дуже багато правок, і йде жорстка дискусія стосовно того, як захистити цей бюджет, який є реалістичним.  Нам потрібно розраховувати на те, що ми маємо віддавати зовнішні запозичення, а також скорочувати їх», - сказав депутат.  

Учасники засідання Вінницького РВ АМУ обговорили пропозиції до проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Зокрема, зауваження стосуються  збільшення освітньої та медичної субвенції, об’єктивного перерозподілу додаткових субвенцій саме на рівні громад, а не областей, а також відповідного фінансування на розвиток доріг місцевого значення тощо.




Переглядів: 2504
Поширень: 0

Останні новини