Вінниця - лідер за індексом якості обслуговування та послуг в центральному регіоні

В Україні провели Восьме всеукраїнське муніципальне опитування на замовлення  Міжнародного республіканського інституту, яке профінансувало Агентство США з міжнародного розвитку USAID. 

Презентація підсумків дослідження відбулась сьогодні, 30 червня, під час Конференції з демократичного врядування 2023 р.

Опитування провела соціологічна група «Рейтинг» в 21 місті країни (крім окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей) у період з 1 по 5 лютого 2023 року методом телефонного інтерв'ю на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Зокрема, цьогоріч в ньому не приймали участь мешканці Сєвєродонецька, Маріуполя та Херсона.  Загалом в опитуванні взяло участь 16,8 тисяч жителів міст віком від 18 років і старше, які знаходяться на території України. 

80% вінничан вважають, що справи в нашому місті ідуть в правильному напрямку, а за індексом якості обслуговування та послуг Вінниця знову в лідерах. 

“Це перше ґрунтовне дослідження за час повномасштабного вторгнення. Воно показує глибину змін, що відбулися з нашою країною та у громадах, а головне - єдність та згуртованість українців у бажанні перемогти спільного ворога”, - зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. 

Говорячи про опитування організатори наголосили, що цьогорічний рейтинг інакший, а тому його результати не варто порівнювати з попередніми. Адже опитування проводиться в умовах війни, яка поставила різні міста в різні умови.

Як зазначає заступник директора соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів, власне, сам рейтинг, навколо якого раніше точилося багато дискусій цього року презентований в дещо іншому вигляді.

“Ми розуміємо, що  Україна  сьогодні неоднорідна і розвиток міст відбувається в різних умовах. Тому цього року індекс сфер послуг не включає декілька сфер, зокрема виключені сфери  спорту, культурних заходів, виключено окремо парки та тротуари, зате була включена можливість оцінити бомбосховища, окремо ми опитували  респондентів про те, чи ця послуга взагалі доступна в їх місті”,  - зазначає Любомир Мисів. 

За його словами, оскільки цьогоріч порівнювати прифронтові міста з тиловими некоректно. Нині міста розбити по трьом групам: прифронтові, західні, та центральний регіон, до якого віднесено Вінницю.

“Примітно, що у прифронтових містах оцінюється не лише якість послуг,  а й взагалі їх наявність, - зазначає заступник директора соціологічної групи “Рейтинг”. - Навіть в надзвичайних умовах, попри щоденні руйнування,  інфраструктура працює і їх оцінка залишається високою… Таким чином їх мешканці, як, наприклад, Харкова, висловлюють подяку усім тим, хто намагається зберегти життєдіяльність міста. Окремо ми виділили Захід, який, власне,  сьогодні функціонує більш раціонально. А окремо Центр, більшість міст якого сьогодні є транзитними вузлами, посередині між фронтом та Заходом. 

Вінниця у своїй групі - має перше місце за індексом якості обслуговування та послуг. Також Вінниця серед лідерів  в низці окремо взятих категорій. 

«Я дякую вінничанам за високу оцінку свого міста, але окремо хотів би відзначити інше - те, що після війни 93% містян не планують нікуди їхати з нашої Вінниці. В опитуванні вінничани показали себе згуртованою громадою, яка має єдиного ворога — росію», — зазначив Сергій Моргунов.

Загалом, опитування, як зазначають організатори, показало єдність українців та відсутність попередніх протиріч. 

“В країні кардинально змінились оцінки зовнішнього вектору України.   87% опитаних підтримують курс України на євроінтеграцію, а 79%  - вступ України до НАТО, - зазначає заступник директора соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів.



Переглядів: 1067
Поширень: 0

Останні новини