За тиждень заробляли до 2 мільйонів гривень: на Вінниччині ліквідували масштабну схему виготовлення та збуту підробних документів, які видають підрозділи МВС

За тиждень незаконних оборудок із фальшивими документами зловмисники заробляли від 1,5 до 2 мільйонів гривень. Наразі девʼятьох фігурантів затримано, їм вже оголошено про підозру. Крім цього, правоохоронці перевіряють, чи є серед замовників громадяни росії та Білорусії.

Про це інформує ГУНП у Вінницькій області.

Працівники Вінницького управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції та слідчі ГУНП у Вінницькій області спільно з оперативниками СБУ ліквідували масштабну схему виробництва та збуту підроблених документів, які видаються підрозділами системи МВС України. Ділки орудували на території п’ятьох областей, а саме: Вінницької, Одеської, Львівської, Донецької та Харківської.

Правоохоронці встановили, що злочинний «бізнес» організував 37-річний мешканець Одеської області. До своєї незаконної діяльності він залучив спільників, серед яких - колишній співробітник міліції, між якими розподілив обов’язки по роботі з клієнтами, виготовлення підробної продукції та її розповсюдження.

Для «розкрутки бізнесу» фігуранти навіть створили сайт із посиланням на месенджер “Telegram”, через який і приймали замовлення. Вартість підробок становила від 8 000 до 14 000 гривень. Серед фальшивок, які можна було придбати у ділків — посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, посвідки на постійне проживання, свідоцтва про закінчення автошколи, паспорт громадянина України.

Після виготовлення підроблених документів ділки відправляли їх у регіони своїм спільникам, які вже напряму здійснювали адресні поштові відправлення замовникам. Як правило, в одному відправленні вони пересилали не менше ста «пакетів» підроблених документів.

За оперативною інформацією, тиждень злочинного промислу приносив змовникам від 1,5 до 2 мільйонів гривень доходу.

В ході спецоперації оперативники внутрішньої безпеки поліції спільно із працівниками УСБУ у Вінницькій області та слідчими поліції Вінниччини, за фізичної підтримки спецпризначенців КОРДу та ДВБ НПУ, одночасно провели у фігурантів 35 санкціонованих обшуків у п’ятьох областях України.

Під час заходів вилучили велику кількість вже виготовлених документів та заготовок для майбутніх замовлень, печатки з ознаками підробки державних і приватних установ, зокрема і одного з сервісних центрів МВС, майже 90 000 доларів США та техніку, на якій виготовляли фальшивки.

Дев’ятьох фігурантів затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та оголосили їм про підозру за ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 1 та ч. 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) Кримінального кодексу України.

Наразі судом уже обрано затриманим запобіжні заходи, а саме організатору злочинної схеми - тримання під вартою без права внесення застави, двом його спільникам - домашній арешт, а іншим учасникам незаконних оборудок - тримання під вартою із правом внесення застави

Досудове розслідування триває для встановлення інших осіб, які можуть бути причетними до діяльності групи.

Правоохоронці також відпрацьовують інформацію щодо наявності серед замовників «клієнтів» з рф та Білорусі.



Переглядів: 13703
Поширень: 0

Останні новини