Вінницька команда досліджуватиме гастрономічну спадщину маршруту Camino Podolico

Команда з Вінниці розпочала реалізацію проєкту з дослідження нематеріальної, зокрема гастрономічної спадщини вздовж Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico). Паралельно із цим у громадах Вінницької та Хмельницької областей, що розташовані на цьому туристичному маршруті, проведуть воркшопи для впровадження там Днів європейської спадщини.

Проєкт «Шлях має тривати» реалізує департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за кошти Спільного проєкту Європейського Союзу та Ради Європи. Експедиції триватимуть кілька тижнів за маршрутом з Вінниці до Кам’янця-Подільського. А в підсумку мають вийти 11 промоційних відео та двомовний гастрономічний каталог, проведено Дні європейської спадщини у громадах, а також презентовано матеріали на різні аудиторії в Україні та інших країнах Ради Європи.

16 серпня пройшла одна з перших таких поїздок - у Гніванську територіальну громаду. Серед іншого там відбулася зустріч із представниками міської ради, старостами і зацікавленими працівниками сфер культури йтуризму, на якій директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені розповів про культурний маршрут Camino Podolico та про можливості громад долучитися до його розвитку попри виклики сьогодення.

«Туризм – це частина економіки, але також це інструмент збереження нашої спадщини, тих традицій, якими опікувалися наші предки. І наша місія – передати це наступним поколінням, – зазначив Олександр Вешелені. – Такі проєкти як Camino Podolico дають інструменти привертати більше уваги до нашої спадщини і залучати додаткові ресурси. Ми це називаємо парасольковим брендом, бо завдяки маршруту громади об’єднуються і таким чином просувають себе за рахунок більш туристичних міст, як, наприклад, Вінниця чи Кам’янець-Подільський. І що дуже цінно – це проект міжнародного рівня, адже цього року Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. Зараз ми працюємо над тим, щоб отримати сертифікацію і статус культурного маршруту Ради Європи, а дослідження місцевої гастрономії – одна з важливих частин цього процесу».

Після презентації Олександр Вешелені провів з учасниками практичний воркшоп з організації Днів європейської спадщини (ДЄС). Це ще одна ініціатива Ради Європи, до якої Вінниця долучиться вже вп’яте. Минулого року у місті відбулося більше трьох десятків цікавих та пізнавальних заходів, які відвідало понад півчтисячі учасників. Цьогоріч до ДЄС хочуть доєднати й інші громади Вінницької і Хмельницької областей вздовж маршруту Camino Podolico.

Учасники воркшопу були дуже ініціативними і щиро зацікавилися можливістю залучити кошти на проведення заходів. Серед ідей, які озвучили на обговоренні, були розповіді про історію добування й обробки гранітного каменю, майстер-класи з ткацтва та соломоплетіння, і навіть фестиваль вареників у Ворошилівці, який щороку проводиться у вересні на день села.

«На сьогодні туристична пропозиція в Україні ще в процесі формування, але в Європі вона одна з головних в економіці малих громад. Тому наше завдання – презентувати себе вже зараз, бо чим цікавіше буде в громаді, тим більше туристам захочеться сюди їхати. А чим довше туристи будуть в нас, тим більше коштів вони залишатимуть. Тож ми повинні відшукувати родзинки, які є у кожному населеному пункті нашої громади. Це дуже великий потенціал, і ми будемо його розвивати спільно з нашими партнерами з Вінниці», – запевнив гніванський міський голова Володимир Кулешов, який також взяв участь у воркшопі.

У процесі знайомства з гастрономічними родзинками Гнівані та її околиць дослідники дізналися про такі страви, як кулеша по-гніванськи, шантула, ворошилівські рубчики та Дроздівські пиріжки. Про всіх них зібрано інформацію від носіїв рецептів та зафільмовано процес приготування для створення майбутніх промоційних матеріалів, які будуть презентовані вже восени цього року.



Переглядів: 595
Поширень: 0

Останні новини