У Вінниці відкрили благодійну виставку «Ретро по-вінницьки»: подробиці

У вінницькому Центральному міському парку ім. Леонтовича 18 серпня відкрили благодійну виставку автомобілів. У цей же день відбулася церемонія нагородження переможців змагань «Ралі Поділля 2023», участь у якому взяли екіпажі на історичних та класичних автомобілях з різних міст України.

«Ралі Поділля 2023» (Rallye Podillia) - це перший етап започаткованого у 2023 році та приуроченого до Дня Незалежності України змагання ветеранів Автомобільної федерації України «Rallye Ukraine Historique» за моделлю історичного ралі Монте-Карло. За регламентом, учасники мали виконати завдання відповідно до отриманих маршрутних карт. А сам маршрут пролягає ділянками Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico). Сьогодні, за результатами змагань, переможців нагородили у трьох номінаціях: найкращий екіпаж, найкращий автомобіль та найкращий водій.

Змагання «Grand Prix Vinnytsia Rallye Podillia RUH2023» організовано «Автомобільною федерацією України» (FAU) та громадською організацією «Відроджений Київський Клуб Автомобілістів». Співорганізатором події стала громадська організація «Вінницький музей моделей транспорту, ретротехніки, колекцій і мініатюр». Захід відбувся під патронатом вінницького міського голови Сергія Моргунова, Міністерства молоді та спорту України і Товариства сприяння обороні України

Церемонія нагородження пройшла у центральному парку Вінниці на майдані Водограю. Учасники виставили свої автомобілі навколо фонтану, тож ще задовго до церемонії нагородження перехожі могли роздивитися авто, поспілкуватися з автолюбителями, зробити фото і зафіксувати історичний момент заснування змагання, що має всі шанси стати традиційним. Всього в ралі було представлено 17 автомобілів найрізноманітніших марок: від «Запорожця» до «Ягуара» і «Мерседеса».

«Дуже приємно, що перший такий захід відбувається у Вінниці, і що до нього доєдналися наші друзі та партнери з різних міст України. Ми дійсно сьогодні об’єднуємо регіони нашої держави, і такі заходи, як сьогоднішнє ралі, може культурно і туристично збагатити і Вінницю, і Поділля в цілому, і Україну. Вінницький міський голова Сергій Моргунов і вся міська рада вітає сьогоднішніх учасників “Ралі Поділля”. Хотілося б побажати, щоб цей захід став традиційним: щоб Вінниця була відправною точкою, і щоб це ралі можна було масштабувати. Тож всім учасникам бажаю гарного проходження траси до міста Бар», – сказав у вітальному слові заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Віцепрезидент ГО «Відроджений Київський Клуб Автомобілістів» Роман Щипков розповів, що учасниками першого «Ралі Поділля 2023» стали команди з Запоріжжя, Києва, Жовтих Вод, Кривого Рогу і безпосередньо з Вінниці.

«На початку цього року ми брали участь у “Ралі Монте-Карло”. На зворотньому шляху заїхали до Вінниці, щоб поділитися ідеєю подібного заходу. Це перше місто в Україні, яке підтримало проведення ралі саме у такому форматі: коли учасники стартують з різних міст, фінішують у Вінниці, тут підбиваються перші підсумки, а потім стартують далі – у славетні міста Поділля. Так склалося, що ми дуже влучно попали в історичну складову, адже наш маршрут пролягає Шляхом святого Якова. Дуже приємно, що в цьому проєкті взяли участь молоді клуби. Я вже спілкувався з хлопцями з Вінниці, які працюють над такими проєктами, як Volkswagen Cabriolet чи автентичні Жигулі... і це знаково, тому що це молодь, яким ветерани автоспорту та колекціонери прагнуть передати своє хобі», – розповів Роман Щипков.

Виставка «Ретро по-вінницьки»

Паралельно з «Ралі Поділля» у Центральному міському парку імені М. Леонтовича відкрили благодійну виставку «Ретро по-вінницьки». Основу її склали експонати колишнього музею ретротехніки на вул. Соборній, а розмістили її поруч зі стадіоном та зоною атракціонів, за «Льодовим клубом». Відвідати її можна щодня з 11:00 до 20:00.

Цей проєкт реалізується Офісом туризму Вінниці, Дирекцією парків та дозвілля територіальної громади та ГО «Вінницький музей моделей транспорту, ретротехніки, колекцій і мініатюр».

Виставку облаштували у форматі ретрогаража, де розміщені раритетні автомобілі, мотоцикли і велосипеди. Як і раніше, на експонати можна не тільки дивитися, а й посидіти у салоні чи спробувати «покермувати». Тут є унікальний пожежний і санітарний автомобілі, мотоцикли часів Другої світової війни, «Запорожці» і «Волги» різних років випуску та багато іншого. А ще в контексті нинішньої боротьби України тут представлені повномасштабні і зменшені копії військової техніки та раритети американського автопрому.

Вхід на виставку, яка ще перебуває в процесі формування, наразі проходить за донат - таким чином разом із благодійним фондом «Подільська громада» збирають на потужний безпілотник VTOL FreeUA для підрозділу Сил Спеціальних Операцій, що виконує бойові завдання зі знищення живої сили та ворожої техніки на передовій.

«Міська рада та її комунальні підприємства підтримали ініціативу спільноти на чолі з Олександром Вдовиченком і надали в Центральному парку нову локацію для виставки ретротехніки, яку так полюбили вінничани та гості міста. Проєкт “Ретро по-вінницьки”, передбачений нашою туристичною стратегією, відсьогодні працюватиме у благодійному форматі, завдяки чому кожен дорослий і маленький відвідувач зможе долучитися до збору “Подільської громади” на потужний безпілотник для наших захисників. Мета досить амбітна – 1 мільйон гривень, тому всіх закликаю донатити для наближення нашої Перемоги», – сказав Андрій Очеретний.



Переглядів: 991
Поширень: 0

Останні новини