Кіберполіція на варті: як надійно оберегти свій фінансовий номер

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області наголошує, що однією з широко поширених форм шахрайства є власницьке заволодіння фінансовими ресурсами сторонніми особами, використовуючи можливість віддаленого перенесення номеру сім-карти. У випадку успіху зловмисники мають змогу здійснити відмивання коштів з банківських рахунків, оформити онлайн-кредити, провести операції на веб-сайтах або придбати товари в звичайних магазинах.

Для здійснення цієї дії зловмисники викликають потенційну жертву та видають себе за працівників оператора мобільного зв'язку. Під різними приводами вони намагаються отримати від абонента SMS-код, що надісланий оператором. Наприклад, шахраї можуть пропонувати перехід на вдосконалені комунікаційні стандарти або активування електронної SIM-карти (eSIM) тощо. Щоб уникнути потрапляння в пастку, слід утриматися від негайного виконання інструкцій незнайомців і закінчити розмову. Якщо виникла необхідність, розумніше самому зателефонувати на офіційний номер мобільного оператора. Таким чином, ви будете впевнені, що спілкуєтеся з дійсним представником телекомунікаційної компанії.

Також шахраї намагаються здійснювати дзвінки від імені різних організацій, установ або онлайн-сервісів і т.д. У цьому випадку головна мета аферистів полягає в тому, щоб переконати абонента передзвонити на їхній номер. Після цього зловмисники звертаються до мобільного оператора замовляти послугу відновлення SIM-карти. Для ідентифікації абонента шахраї використовують інформацію про номери телефонів, на які було здійснено перенаправлення власника номеру.

У разі виявлення підозрілої активності рекомендується негайно зв'язатися з банком за номером, зазначеним на зворотному боці вашої банківської картки, і заблокувати картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу. Також слід зв'язатися з оператором мобільного зв'язку, пояснити ситуацію та попросити заблокувати обидві SIM-карти (попередню та нову) до розкриття всіх обставин.

Щоб не стати жертвою шахраїв, дотримуйтеся таких рекомендацій:

- забороніть віддалену заміну сім-картки або перейдіть на контрактне обслуговування у мобільного оператора з прив’язкою до ваших персональних даних;

- заведіть для спілкування з банком окрему сім-картку та не розголошуйте свій фінансовий номер телефону;

- не використовуйте фінансовий номер телефону для реєстрації акаунтів у соціальних мережах та для авторизації в інших системах;

- не зазначайте фінансовий номер у якості контактного в інтернеті та не використовуйте його для щоденного спілкування;

- використовуйте лише офіційний застосунок свого банку;

- установіть пін-код на сім-карту зі складним восьмизначним паролем та нікому його не повідомляйте.



Переглядів: 1114
Поширень: 0

Останні новини