Приготування Вінниччини до зимового сезону: актуальна інформація

Після розпочатку наступу КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» активно співпрацювало з міжнародними донорами і отримало значну кількість гуманітарної допомоги з-за кордону, включаючи генератори різної потужності, старлінки, сталеві засувки, труби і екскаватори. Завдяки підтримці міжнародних партнерів, були встановлені економайзери на двох котельнях у місті. Фахівці підприємства оцінюють загальну вартість отриманої допомоги у формі обладнання, товарів і матеріалів на 26 мільйонів гривень, як повідомляє міська рада.

Умови війни та терористичні обстріли критичних об'єктів інфраструктури викликали необхідність пошуку альтернативних джерел електроенергії. Однією з важливих пріоритетів стало впровадження заходів щодо збереження енергії, оскільки значна частина ресурсів країни витрачається на підтримку військових дій.

У цьому контексті велике значення має допомога від закордонних партнерів. Вони можуть надавати підтримку у формі постачання альтернативних джерел енергії, впровадження енергоощадних технологій та навчання громади їх використанню. Ця допомога є критичною для готовності місцевого населення до можливих періодів холодів та обмежень у доступі до електроенергії, і вона сприяє забезпеченню стабільності та життєздатності в умовах конфлікту.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» обслуговує найбільшу кількість споживачів у місті. Тепловики докладають колосальних зусиль для того, аби під час зими у домівки вінничан здійснювалась якісна та безперебійна подача тепла та гарячої води. Зокрема підприємство активно залучає міжнародних донорів для отримання безповоротної технічної допомоги.

Так, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» 24 жовтня минулого року уклало Меморандум про взаєморозуміння з компанією Tetra Tech ES, Inc. У межах якого передбачається впровадження Проєкту Енергетичної Безпеки України, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID Проєкт енергетичної безпеки). Як зазначають фахівці підприємства, тоді від закордонних партнерів було отримано технічну допомогу на понад 21 мільйон гривень. А це, зокрема, 41 генератор різної потужності, екскаватор JCB 3CX Sitemaster, 38 сталевих засувок, 2 800 метрів сталевих труб та 200 тонн технічної солі. З метою забезпечення підприємства технічною допомогою, сторони продовжили дію Меморандуму ще на один рік.

Завдяки співпраці з Міжнародною організацією з міграції ООН (МОМ ООН) на двох газових котельнях міста вдалось облаштувати енергоефективні економайзери. На підприємстві зазначають, що результатом цих заходів стало підвищення на 5% коефіцієнту корисної дії котлів та дозволило зменшити викиди забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферу. Окрім того, це забезпечить значну економію природного газу під час опалювального періоду. Вартість самого обладнання та проведення будівельно-монтажних робіт, профінансованих МОМ ООН, склали 4,6 млн грн.

Також, на випадок проблем зі зв’язком, Державний секретаріат Швейцарської конфедерації (SECO) надав підприємству 5 комплектів супутникового обладнання Starlink та адаптери до них. Це дозволить забезпечити стабільний інтернет-зв'язок для контролю за теплотехнологічними процесами та роботою обладнання.

Генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик зазначив, що вся отримана допомога є вкрай важливою для сталої роботи підприємства та підготовки до опалювального періоду, тим більше в умовах війни.

«Підприємство досить успішно пройшло минулий опалювальний період, не зважаючи на складності і непередбачуваність обставин. Наші працівники, деколи в режимі "non-stop", виконували свою роботу, аби вінничани були з теплом і гарячою водою. Наразі ми готуємось до нового опалювального періоду, виконується колосальний обсяг робіт, впроваджуємо додаткові заходи безпеки на об’єктах підприємства і продовжуємо тісну співпрацю з нашими закордонними партнерами. Технічна допомога, яку ми отримали від наших закордонних партнерів, значно підсилила нашу матеріально-технічну базу, допомогла впровадити заходи з енергоефективності і сприяє сталій роботі підприємства», – зазначає Максим Білик.



Переглядів: 745
Поширень: 0

Останні новини