Перевірка рішень ВЛК: усі заключення комісії від початку війни будуть переглянуті

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає оцінку всіх рішень, прийнятих військово-лікарськими комісіями (ВЛК), починаючи з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Цей указ, який набирає чинності з вівторка, 12 вересня, реалізує рішення Ради національної безпеки України про швидку перевірку рішень ВЛК, - повідомляє zaxid.net.

Президент Володимир Зеленський делегував контроль виконання перевірок секретарю Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексію Данілову, який нещодавно обіцяв оприлюднити інформацію про осіб, які ухилялися від призову, а також про лікарів, які їм надавали допомогу.

Рішення щодо проведення перевірок ВЛК було опубліковано 30 серпня 2023 року, а з 12 вересня воно набуває чинності завдяки президентському указу. На формування груп для здійснення перевірок ВЛК, аналізу виявлених порушень та вдосконалення роботи цих комісій РНБО виділяється термін у три місяці.

Відтак, до грудня 2023 року Кабінет міністрів України за сприяння РНБО має:

створити робочі групи для перевірки рішень лікарів щодо непридатності до служби; перевірити усі рішення ВЛК щодо непридатних до служби осіб з 24 лютого 2022 року; опрацювати питання щодо особливостей перетину кордону непридатними до служби; розробити та затвердити план підготовки нормативно-правових актів, спрямованих на якісну роботу ВЛК; організувати роботу позаштатних ВЛК; опрацювати питання щодо вдосконаленого регулювання виїзду та інших питань щодо непридатних та обмежено придатних до військової служби осіб.

Безпосередньо міністерства повинні визначити чіткі строки для проведення медичних оглядів та розпочати процес їх цифрової оптимізації. Національній агентурі з питань запобігання корупції (НАЗК) доручено провести аналіз можливих випадків корупційних ризиків у функціонуванні Військово-лікарських комісій (ВКЛ), а правоохоронним органам надано завдання терміново вжити заходів для виявлення та розслідування подібних злочинів.



Переглядів: 1119
Поширень: 0

Останні новини