Торгівельний конфлікт: Україна подає позови в СОТ

Україна подала запит на проведення консультацій з Словаччиною, Польщею і Угорщиною за правилами Світової організації торгівлі. Про це повідомила Юлія Свириденко, яка є першою віцепрем'єр-міністром і міністром економіки України.

Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами», - пояснила Юлія Свириденко.

За її словами, через те, що Польща, Словаччина і Угорщина заборонили імпорт українських сільськогосподарських продуктів, українські компанії вже зазнали і продовжують зазнавати великих втрат через зупинку виробництва, додаткові витрати і неможливість виконання міжнародних угод.

Україна вважає, що це порушує міжнародні зобов'язання Польщі, Словаччини і Угорщини. Також Україна вважає, що дії цих країн Європейського Союзу у сфері торгівлі несправедливі, і всі країни ЄС мають узгоджувати свою торговельну політику.

15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила, що завдяки спільним заходам та координації, недоліки на ринках п'яти країн-членів ЄС, що межують з Україною, було виправлено. Тому Єврокомісія вирішила не продовжувати заборону на ввезення товарів з України. Але вони закликали Україну прийняти заходи, щоб уникнути відхилень на ринках сусідніх країн-членів.

В той же час, 15 вересня 2023 року Словаччина, Польща і Угорщина в односторонньому порядку ввели національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України, - повідомляє Міністерство економіки України.



Переглядів: 420
Поширень: 0

Останні новини