На Вінниччині вперше за 15 років від сказу померла людина

На Вінниччині вперше за 15 років зафіксували випадок смерті людини від сказу. Про це нам розповів в.о заступника генерального директора Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Загоруйко. Які є методи лікування від цієї недуги, як вберегтися від вірусу та що посприяло його поширенню в області — у матеріалі Суспільного.

За словами Олександра Загоруйка, на Вінниччині лише за останній рік кількість зареєстрованих випадків захворювання на сказ серед тварин, порівняно з минулим роком, зросла вдвічі.

"Вінниччина останні роки в лідерах по сказу серед тварин. За 8 місяців на території зареєстровано 87 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин. Найбільше це коти — 50%, собаки — 35%, лисиці — 15 %, 2 випадки у корів", — говорить Олександр Загоруйко.

Такому зростанню поширення вірусу посприяла заборона на відстріл лисиці, під час воєнного стану. З жовтня її знято. Але, аби вберегтись від вірусу, потрібно щорічно щеплювати домашніх тварин від сказу.

Щодо смертельних випадків захворювання серед людей, на Вінниччині такий зафіксували вперше за 15 років. Це сталося у Могилів-Подільському районі.

“Госпіталізованому в Могилів-Подільську лікарню, поставили діагноз “Сказ”. Через пару днів ця людина померла. Її покусала домашня кицька, яка наступного дня зникла. Люди не звернули на це уваги”, — розповів Олександр Загоруйко.

Передається сказ від тварини до людини через укус або ослинення. Методів лікування від цієї недуги після появи перших симптомів не існує, розповіла завкафедри інфекційних хвороб медичного університету Лариса Мороз.

“Людина яка захворіла на сказ, вона 100% помре. Вражається центральна нервова система, на яку діє рабдовірус. Він блокує основні сигнали нервової системи. Імпульси нервові не проходять і починається зупинка дихання, ковтання, серця і людина гине”, — пояснила Лариса Мороз.

У травмпункті Вінницької клінічної лікарні щодня фіксують випадки укусів, каже лікар ортопед-травматолог Олександр Грушко: за добу 2-5 людей каже медсестра травмпункту Юлія Гончар.

"У травмпункті є окремий журнал, де фіксують випадки звернень через укуси. Наразі з початку року тут 699 записів хворих, які звернулись до нас з укусами", — каже Юлія Гончар.

Місцева жителька Вероніка, яка прийшла на прийом, розповіла, що її вкусив домашній собака. Після огляду жінці призначають п'ять щеплення. Їх роблять в плече: одразу, на 3, 7, 14 та 28 день.

Якщо ж укус або ослинення відбулись, єдиний нині дієвий метод врятуватись — одразу звернутись до лікаря і зробити щеплення, каже Олександр Загоруйко. Це безкоштовно. Вакцини достатньо.



Переглядів: 1298
Поширень: 0

Останні новини