Захист від Інтернет-шахраїв: як уникнути обману під час онлайн-покупок і зберегти свої гроші (поради)

Однією з основних порад поліції для тих, хто здійснює покупки в Інтернеті, є вибір оплати при отриманні товару, - застерігає Вінницька ОВА.

Зараз шахраї активно використовують схему продажу товарів, які насправді не існують. Вони намагаються максимально схожим чином імітувати роботу справжніх інтернет-магазинів.

Важливо пам'ятати, що шахраї створюють ілюзію надійного онлайн-магазину: вони демонструють якісні фотографії товарів, оперативно відповідають на повідомлення клієнтів, консультують і допомагають обрати товар, а також обіцяють швидку доставку.

Але основний підступ полягає в тому, що після того, як ви вже вирішили здійснити покупку, вони намагаються вас переконати сплатити за товар повністю перед доставкою. І, якщо ви відмовляєтеся це робити, то зазвичай вони пропонують вам внести часткову оплату за товар.

Особливо хитрі шахраї можуть діяти ще більш обманливо, намагаючись не тільки отримати передплату за товари, які вони не планують вам відправити, але і здійснити крадіжку всіх грошей з вашого банківського рахунку. Давайте розглянемо цей процес ближче.

Після того, як ви вже визначилися з покупкою, узгодили умови доставки і здійснили повну або часткову оплату, шахраї повідомляють вас, що потрібного товару насправді немає в наявності. При цьому вони запевняють вас, що готові повернути гроші і для цього потрібно авторизуватися на сайті інтернет-магазину і ввести всі реквізити вашої банківської картки. Як тільки вони отримують ці дані, вони негайно привласнюють всі кошти з вашого банківського рахунку.

Тож повернімося до того, з чого розпочинали

Обирайте післяплату. Остерігайтеся онлайн-магазинів, які пропонують товари за цінами, значно нижчими, ніж в інших магазинах. Не вводьте реквізитів платіжних карток на незнайомих платформах.

Безкоштовно перевірте сайт онлайн-магазину на сервісі Кіберполіції "STOP FRAUD": https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/ або на сервісі Асоціації "ЄМА" CheckMyLink: https://check.ema.com.ua/

ВАЖЛИВО! Схема шахрайства може бути абсолютно новою або добре прихованою. Тому, крім перевірки на сайті Кіберполіції в розділі "STOP FRAUD" та сервісі CheckMyLink, здійснюйте також власну перевірку: почитайте відгуки про продавця та дізнайтеся історію роботи Інтернет-магазину.



Переглядів: 930
Поширень: 0

Останні новини