COVID-19 залишає сліди: ураження органів через вірус сильніше, ніж думали

У результаті свіжого наукового дослідження, опублікованого в журналі Lancet, виявлено, що приблизно третина людей, які перенесли важкий перебіг COVID-19 і не могли одужати протягом тривалого періоду, стикається з порушеннями функціонування своїх внутрішніх органів протягом місяця після виписки з лікарні. Дані результати наукового дослідження спрямовані на розробку методів лікування для тих, хто продовжує відчувати негативні наслідки COVID-19 навіть після тривалого періоду відновлення, - розповідає редакція BBC.

У цьому дослідженні вчені вперше провели МРТ-дослідження пацієнтів, які перенесли COVID-19 і продовжують відчувати симптоми тривалий час після зараження.

Аналіз МРТ-знімків показав, що у пацієнтів із "продовженим COVID-19" легені, мозок і нирки були пошкоджені утричі частіше, ніж в контрольній групі, яка не хворіла на COVID-19.

У дослідженні взяли участь 259 пацієнтів, які заразилися COVID-19 і мали важкий перебіг хвороби, що вимагав госпіталізації. Через п'ять місяців після їх виписки з лікарні їм провели МРТ-дослідження основних органів. Дані МРТ порівнювали з МРТ контрольної групи, до якої входило 52 особи.

Внаслідок аналізу було виявлено, що пошкодження легень виявлялися майже в 14 разів частіше серед пацієнтів з тривалим перебігом COVID-19, порівняно з учасниками контрольної групи. Також було виявлено, що аномалії, пов'язані з нирками та мозком, були у цієї групи пацієнтів у три та два рази частіше відповідно, ніж у учасників контрольної групи.

У дослідженні було встановлено, що ступінь ураження органів у пацієнтів залежав від різних факторів, таких як важкість інфекції, вік та наявність інших хронічних захворювань.

Зокрема, особи з багатьма аномаліями органів повідомляли про серйозні психічні та фізичні порушення у чотири рази частіше. Ці порушення обмежували їх у здійсненні повсякденних справ. Про це заявила Бетті Раман, провідна авторка дослідження і фахівець у галузі серцево-судинних захворювань з Оксфордського університету.

За словами Крістофера Брайтлінга, співавтора дослідження та професора респіраторної медицини з Лестерського університету, результати цього дослідження надають "конкретні докази змін у низці органів" у пацієнтів, які перенесли COVID-19 і мають тривалі наслідки хвороби. Важливо підкреслити, що ця інформація не повинна викликати паніку, але має бути сприйнята як можливість для подальших досліджень та розробки методів лікування для людей із "затяжним ковідом".

За даними фахівців, мільйони людей по всьому світу продовжують стикатися з наслідками COVID-19, які тривають довше, ніж тижні або місяці після зараження вірусом. У багатьох з них залишаються симптоми, такі як задишка, втома та затуманювання свідомості. У деяких випадках COVID-19 може перетворитися на тяжке хронічне захворювання.

Точний механізм, за яким COVID-19 викликає такий різноманітний спектр симптомів та наслідків, залишається невідомим і вимагає подальших досліджень.



Переглядів: 722
Поширень: 0

Останні новини