На Вінниччині зібрали рекордний врожай гречки: чи вплине це на ціни на крупу?

Українські сільгоспвиробники цього року відзначають надзвичайно високий урожай гречки, завдяки рекордному збільшенню площі, на якій ця культура була висіяна, порівняно з минулими роками, і вражаючій врожайності. На початку жовтня аграрії вже зібрали 173,8 тисяч тонн гречки, і ця цифра ще не остаточна. У минулому році було зібрано 148 тисяч тонн. Про це повідомив Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Весною виробники сільськогосподарської продукції збільшили площу під гречку на 20 тисяч гектарів, що становить 141,5 тисяч гектарів. Це найбільша площа, на якій ця культура висіяна, за всю історію незалежності України.

Цього року завдяки сприятливим погодним умовам та Збройним Силам України обкіс гречки проходить швидше ніж торік. Уже зібрано врожай з 86% площ у порівнянні з 49% на аналогічну дату минулого року. Щодо врожайності, маємо теж кращі результати: поточний показник дорівнює 1,42 т/га, минулорічний з приблизно такої ж частки площ становив 1,22 т/га. Власне, саме ці фактори у сукупності дали нам можливість збирати рекордний врожай гречки”, – наголосив Тарас Висоцький.

Він також зауважив, що це сприятатиме зниженню кінцевих цін на гречку, але важливо пам'ятати про вплив на ціни дорогої обробки, логістики та упаковки.

Найбільшими регіонами за збором гречки є Вінниччина (зібрано 23,40 тисяч тонн) і Хмельниччина (зібрано 22,50 тисяч тонн). У попередньому році на цей самий період найбільший урожай був зібраний у Сумській області (15,37 тисяч тонн) та Вінниччині (12,20 тисяч тонн), - повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Важливо нагадати, що у довоєнному році, у 2021 році, було висіяно 91,90 тисяч гектарів гречки, і тоді було зібрано понад 105 тисяч тонн, що вважалося рекордним результатом.



Переглядів: 427
Поширень: 0

Останні новини