"Ти стільки разів людина, скільки мов ти знаєш": Терцентр організував мовний квест для літніх людей

11 жовтня, учасники Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування приєдналися до мовного квесту. Бабусі та дідусі змагалися, щоб визначити кращого знавця трьох мов: української, англійської та польської. Прийняли участь у заході 25 активних учасників Терцентру, - повідомляє міська рада.

«У нас є чудова традиція – щороку проводити квести для відвідувачів. Підопічні Терцентру полюбляють активно проводити час, спілкуватися та дізнаватися нове. Для людей поважного віку це і приємно, і корисно», – зазначила завідувачка відділення денного перебування Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Вікторія Вдовцова.

На денному відділенні Терцентру діють різні факультети для літніх людей. Кожного тижня проводяться заняття з трьох мов: польської, української та англійської. Учасники цих груп об'єдналися в три команди для конкурсу, де вони змагалися в знанні філології. Для справедливості кожна команда складалася з представників різних мовних факультетів.

Квест розпочався з того, що усі команди отримали свої "подорожні листи". На кожній "станції" були завдання, де організатори надавали бали за правильні відповіді. Усього було чотири станції: англійська, польська, українська мова та найбільш загадкова - "Пісенний вернісаж". Завдання для учасників були різноманітні: сортувати слова в алфавітному порядку, підбирати прикметники до іменників польською мовою, називати кольори кульок англійською мовою, вірно вимовляти скоромовки, знаходити зайве слово та багато інших завдань. На завершення команди навіть позмагалися в знанні українських народних пісень.

«Я навчаюся на факультеті української мови. Ходжу на заняття двічі на тиждень. На уроках ми вивчаємо нюанси правильної вимови, правопис, фольклор. Жодне заняття не обходиться без вірша або української пісні. Мені дуже подобається дізнаватися нове про рідну мову», – зазначила учасниця квесту, 64-річна пані Наталія. А от її колега по Терцентру, пані Ірина, зізнається, що рідну мову знає не дуже добре, адже все життя розмовляла російською. Тому гурток української мови для неї – спосіб вивчити рідну солов’їну та більше послуговуватися нею у публічному та побутову просторі.

Після завершення квесту команди були нагороджені грамотами, але, що ще важливіше, вони пережили масу позитивних емоцій. Вчителі мов в Терцентрі також відчувають гордість за своїх учнів.

«Вивчати мови корисно для всіх, а особливо – для літніх людей. Це профілактика від хвороб, пов’язаних із пам'яттю, до яких схильні люди поважного віку. Вивчення нового спонукає нас свідомо мислити та активно жити. Адже відомо: ти стільки разів людина, скільки мов ти знаєш», – підсумувала викладачка української мови Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Ганна Плотицька.



Переглядів: 432
Поширень: 0

Останні новини