Ціни на овочі в Україні: чи можна очікувати зниження вартості на продукти?

У вересні 2023 року в Україні спостерігалось зниження цін на продукти харчування. Проте, в жовтні очікується, що цей тенденція сповільниться, але можливе подальше зниження цін на окремі види продуктів, зокрема крупи, овочі та фрукти.

"Можливим також є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку", - прогнозує директор інституту академік НААН Юрій Лупенко.

За висновками "Інституту аграрної економіки", у вересні помітно знизились ціни на овочі в Україні. Згідно з даними Держстату, ціни на моркву зменшилися на 37,3% і склали 11,03 грн/кг, що відповідає 37,3% зниженню. Ціни на буряк впали майже на третину (-30%), а на цибулю ріпчасту знизилися більш ніж на чверть (-28,7%). Тільки ціни на капусту білокачанну показали менший спад - 17,8%. Важливо відзначити, що ціни на цибулю та моркву стали набагато нижчими в порівнянні з груднем 2002 року - на 58% та 50,7% відповідно, - повідомляє РБК-Україна.

На початку вересня в Україні продовжувалася тенденція зниження цін на свіжі овочі нового врожаю, що вже тривала протягом останніх місяців. Загалом, ціни на продукти харчування знизилися на 0,6%. За даними Національного банку України, очікується, що споживча інфляція наприкінці року буде нижчою, ніж було передбачено в липні. Проте вплив великої пропозиції деяких продуктів харчування може бути тимчасовим і короткостроковим. Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради, Олександр Гайду, передбачає, що ціни на овочі, фрукти, молочну продукцію та яйця можуть зростати в найближчий час.



Переглядів: 462
Поширень: 0

Останні новини