У Вінниці ухвалили бюджет на 2024 рік: детальна інформація

Сьогодні, 19 жовтня, виконавчий комітет Вінницької міської ради прийняв рішення про те, як будуть розподілятися бюджетні кошти у 2024 році. Згідно з цим рішенням, головними пріоритетами фінансової політики будуть безпека та оборона, стійкість і турбота. Ці напрями будуть мати велике значення при формуванні бюджету та підвищенні ефективності використання грошей, особливо в умовах наявного воєнного стану, щоб підтримати ЗСУ та сектор безпеки та забезпечити економічну, соціальну стійкість та розвиток громади. Цей проєкт рішення буде внесений на розгляд депутатів Вінницької міської ради на найближчій сесії.

Очільник громади Сергій Моргунов наголосив, що важливим аспектом при формуванні бюджету на 2024 рік залишається прозорість. За його словами, Вінниця вже тривалий час використовує цей принцип, організовуючи громадські слухання та залучаючи представників різних сфер міста, бізнесу та активних громадян.

«Тому цей принцип ми повинні сповідувати і надалі. Але, крім того, щодо формування бюджету ми ще й повинні достатньо активно всі разом з вами інформувати громадськість і в частині наповнення бюджету, і в частині його ефективного використання. Однозначно, громадян необхідно долучати до бюджетного процесу і важливо, коли ми будемо його формувати, продовжувати дотримуватися таких основоположних принципів, як збалансованість та реалістичність», – зауважив міський голова.

Важливо відзначити, що він детально розглянув кожен із ключових напрямів витрат у бюджеті на наступний рік. Ці напрями були розроблені в рамках спільної роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу під керівництвом Володимира Гройсмана на рівні представників обласної ради та міста Вінниця.

«По-перше – це безпека та оборона. Найголовніше – це підтримка ЗСУ. Передусім наших військових частин та формувань, Національної гвардії, а також тих формувань, де служать вінничани. По-друге¬ – стійкість. Тут, однозначно, ми повинні працювати над тим, щоб інвестиційна привабливість Віннниці навіть в умовах війни була високою. Ми це показали на практиці всією нашою командою щодо релокованого бізнесу, і цей процес не зупиняється. Ми повинні й надалі створювати належні умови для потенційних інвесторів, роботи критичної інфраструктури, освітніх та медичних закладів. Усі ці процеси формують стійкість територіальної громади, і від цього залежить, наскільки ми спроможні долати всі ті виклики, які в нас можуть бути в 2024 році і наступні. По-третє – турбота. Цей пріоритет в першу чергу включає підтримку родин загиблих військових та родини наших Героїв та Героїнь, які боронять країну. А також інших вразливих верств населення. Усі ці напрями у нас прописані у програмі «Вінничани важливі», яка діє з часів Ковіду, й нам необхідно розширяти усі компоненти цієї програми», – наголосив Сергій Моргунов.

Отже, згідно з прийнятим рішенням, ключовими пріоритетами формування бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік є:

Безпека та оборона: Виділення фінансової підтримки підрозділам Збройних Сил України, Національної гвардії України, Національної поліції України, добровольчим формуванням територіальної оборони та іншим військовим формуванням. Стійкість: Зміцнення економічної самостійності громади та подолання негативних наслідків економічної кризи, які виникають у зв'язку з воєнним станом. Ефективне фінансування критичної інфраструктури, такої як житлово-комунальне господарство, транспорт, охорона здоров'я та освіта. Турбота: Забезпечення соціальної підтримки різних груп населення, включаючи військовослужбовців та їхні сім'ї, дітей у складних життєвих обставинах, таких як сироти, діти з багатодітних родин і діти з інвалідністю, а також найбільш незахищені верстви населення, такі як особи з інвалідністю, громадяни похилого віку, внутрішньо переміщені особи та малозабезпечені сім'ї.


Переглядів: 671
Поширень: 0

Останні новини