Ще два класи безпеки з'явились у Вінниці: що це та яке у них призначення

У Вінниці, в межах міської територіальної громади, відкрили ще два класи безпеки в освітніх закладах. Один з них базується в початковій школі №5, а інший - в 24 гімназії. У цих класах діти навчатимуться, як діяти в разі пожежі, як правильно виходити з будівлі під час евакуації, а також ознайомляться з основами мінної безпеки, правилами безпеки на воді та надання першої допомоги.

Перший клас безпеки був відкритий в загальноосвітніх та середніх школах громади минулого року. Загалом, у міських школах наразі існує десять таких класів: п'ять з них відкрили в минулому році, а інші п'ять - цьогоріч. За словами Оксани Яценко, директорки департаменту освіти Вінницької міськради, планується поетапно впроваджувати такі класи в кожному навчальному закладі міста. До кінця поточного року планується відкрити ще шість класів безпеки.

Кожна школа міста має мати такі осередки для того аби діти могли в доступній для них формі навчатися як діяти в надзвичайних ситуаціях. Це і що робити, коли щось загорілося чи щось потекло, і як поводитися на воді чи як переходити дорогу. На жаль, в умовах війни, до цього ще додаються питання мінної та ракетної безпеки”, - зазначає очільниця департаменту.

Для ефективної навчальної роботи всі класи безпеки обладнані різноманітними ресурсами та засобами. У них є відео- та аудіообладнання, а також наочні матеріали, представлені у вигляді спеціальних стендів, плакатів та фахової літератури. Класи також обладнані тематичними іграшками і реальними інструментами, такими як лопати, молотки, гучномовці, ями, аптечки та макети вибухонебезпечних предметів. Учні можуть навіть приміряти каску та форму рятувальника, а також ознайомитися з тим, як працює вогнегасник та які інструменти та засоби використовуються рятувальниками у їхній роботі.

Класи зонально поділені на куточки з мінної безпеки, пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху, безпеки поводження з електричними приладами. В таких класах створені всі умови, щоб діти сприймали важливу інформацію легко та з цікавістю. В залежності від віку дитини, підбирається програма та спосіб її подачі. Наприклад, для дітей початкової школи вся інформація доводиться в переважно ігровій формі. На уроках також застосовуються відеоматеріали, різні роздруківки або макети”, - зазначає представник Вінницького районного управління ДСНС у Вінницькій області Михайло Горячковський.

Напередодні осінніх канікул, педагоги в класах безпеки нагадують учням правила дорожнього руху. Під час практичних занять діти вчаться безпечно переходити дорогу. Клас безпеки, який розташований в початковій школі №5, обладнаний укриттям, яке відповідає найпростішим стандартам безпеки.

У зв’язку з ситуацією в країні ми вирішили використати укриття, для того аби діти на занятті могли відпрацювати практичні навички поведінки під час повітряної тривоги чи інших ситуацій. На заняттях ми намагаємось розглянути різні можливі варіанти подій - вчимо правила дорожнього руху, знайомимо дітей з особливостями надання медичної допомоги, розповідаємо про мінну безпеку... В нинішніх умовах важливо просто навчати дитину не брати в руки незнайомі предмети та куди звертатися при їх виявленні. Оскільки у нас маленькі діти, більшість занять проходить в ознайомчому та ігровому форматі. Загалом, безпека життєдіяльності дитини проходить наскрізною ниткою в навчальному процесі, зокрема ще й на уроках “Я досліджую світ” або “Я пізнаю світ”, - зазначає директорка КЗ “Вінницька початкова школа №5 Наталія Кучма.



Переглядів: 765
Поширень: 0

Останні новини