Місце творчості та краси Подільської кераміки: у Вінниці відкрився артпростір "Етно Чари"

У центрі Міста ідей у минулу суботу, 28 жовтня, з'явився артпростір "Етно Чари" - особливе місце, призначене для спілкування, творчості, збереження традицій Подільської кераміки та для проведення арттерапії для Захисників і Захисниць. Його засновниця, відома майстриня з 20-річним досвідом, Вікторія Ніколаєва, запросила гончарів з різних частин Вінниччини та осіб, які допомагали створити цей простір, - повідомляє міська рада.

Серед гостей відкриття артпростору був заступник міського голови Андрій Очеретний. Він відзначив, що нематеріальна спадщина Поділля, яка є ключовим елементом ідентичності вінничан та інших громад, вже успішно презентувала наш регіон у сфері культурної дипломатії, зокрема на виставці в Діжоні у 2021 році.

«Ми раді, що на мапі Вінниці з’явився новий цікавий об’єкт для туристів і мешканців громади, який доводить – нашу націю не переможе жоден підступний ворог, – зауважив заступник міського голови. – Такий простір дає можливість різним поколінням об’єднуватися і рухатися далі. Я пам’ятаю, як його ініціатори – Вікторія Ніколаєва і Юрій Таранюк – починали цей важкий тернистий шлях до втілення мрії, і дуже приємно, що ми пройшли його спільно попри виклики війни. Ми переконані, що тут може відбутися багато корисних і незабутніх подій. Серед них – і святкування нашої перемоги. Щоб ми мали такий мир, який забезпечить нам щасливе майбутнє».

Створення цього простору було давньою мрією Вікторії, а планувалося відкриття ще навесні 2022 року. Проте, через війну, як і для неї, так і для більшості українців, всі плани були скасовані. «Можливо, то і на краще, – говорить господиня, – адже за останній рік прийшло додаткове осмислення цього проєкту».

Гончарна майстерня розрахована на дорослих та дітей, незалежно від рівня вмінь. Тут будуть проводитися як індивідуальні, так і групові майстер-класи, де вчать працювати на гончарному крузі та творити унікальні вироби з глини. Окрім цього, чоловік засновниці, Юрій Таранюк, зараз служить у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. Вікторія вважає, що військовим, які повертаються у цивільне життя з полону чи з війни, надзвичайно важливі позитивні емоції та спілкування з іншими.

Також вона бажає підняти популярність саме Поділля, зробивши кераміку цього регіону таким же впізнаваним брендом, як, наприклад, косівська або опішнянська кераміка, які відомі в Україні та за її межами. Артпростір не лише приміщення для проведення занять. На першому поверсі також розташована кав'ярня, де вінничани та гості міста матимуть можливість насолодитися чаєм чи кавою зі смаколиками, спостерігаючи за творчим процесом створення виробів на гончарному колі.

«В Україні мало місць, де керамісти можуть презентувати себе та свої роботи, в “Етно Чарах” ми прагнули створити ці умови. Тут є можливість навчатися, розвиватися та вдосконалювати своє ремесло. Тому ми ставимо за мету відновлювати, осучаснювати та розвивати український бренд, не втрачаючи зв’язок з автентичною, вишуканою українською керамікою», – каже Вікторія.

У кав’ярні є вихід на літню терасу, де, згідно з задумом господині, в теплу пору року буде організовано творчі вечори вінницьких виконавців. При вході з іншого боку знаходиться сувенірна крамниця, де представлені вироби від виняткових майстрів Поділля. Другий поверх будівлі використовуватиметься як виставкова зала та місце для різноманітних подій, що охоплюють як сферу бізнесу, так і громадський сектор. Приміщення відповідає вимогам інклюзії, оснащене пандусами, відсутні пороги всередині, наявний спеціальний ліфт та умови для людей з інвалідністю.

Вікторія висловила вдячність усім, хто допоміг зробити реалізацію ідеї артпростору "Етно Чари" можливою. Вона в першу чергу згадала чоловіка, який підтримав її під час цієї важливої події. До того, як Юрій Таранюк долучився до цього проекту, він займався великим бізнесом, пов'язаним з енергоефективними технологіями. Це дозволило їм мати фінансові можливості реалізувати цей культурно-мистецький проєкт.

З 1 листопада простір «Етно Чари» відкритий для всіх охочих щодня з 10:00 до 20:00 (вул. Магістратська, 52). Організація майстер-класів проводитиметься за попереднім записом, тел. +380(67)143 70 40.



Переглядів: 858
Поширень: 0

Останні новини