Податки із зарплат військових переспрямували з місцевих бюджетів до державного, відповідний законопроєкт ухвалила 8 листопада Верховна Рада, повідомили в партії «Слуга народу».

Половину «військового ПДФО», що надійшло з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року в розмірі 13 мільярдів гривень, виділять Держспецзвʼязку на закупівлю дронів. Другу половину спрямують Міноборони на закупівлю артилерійських систем. 

Після припинення воєнного стану «військовий ПДФО» розподілятимуть у таких пропорціях: 45% – на дрони, 45% – на виробництво боєприпасів і зброї Мінстратегпрому, і ще 10% – військовим частинам пропорційно до сплаченого ними ПДФО.

Згідно з прогнозами уряду, річні надходження від ПДФО до держбюджету становитимуть понад 96 мільярдів гривень.

Київ у 2023 році мав спрямувати військовим понад 6,2 мільярда гривень. Ці кошти спрямовували з місцевого бюджету до державного шляхом передання субвенції. «Навіщо потрібне це перекидання, а відразу не врахувати це в держбюджеті, я [справді не знаю]. І навіть після сьогоднішнього рішення гроші, які ми отримали із ЗСУ [у вигляді податків із зарплат військових – ред.], усе ще більші, ніж те, що ми передали», – коментувала депутатка Київради Ксенія Семенова.

Згідно із законом, місцеві бюджети не можуть перераховувати кошти безпосередньо на ЗСУ, але можуть фінансувати потреби військових підрозділів у територіальній громаді.

Не вилучати з місцевих бюджетів «військовий ПДФО» закликала Асоціація міст України. В асоціації аргументують це, зокрема, тим, що виділення коштів із місцевих бюджетів на військові потреби легше контролювати. Крім того, вважають, що «вилучення військового ПДФО ослабить громади та позбавить їх можливості допомагати силам оборони й надавати якісні послуги жителям».

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) є одним із найбільших джерел наповнення бюджету. Це сума, яку платить роботодавець за найманого працівника. Відсоток ПДФО, який спрямовують на громаду, район чи місто, відрізняється в різних містах. У Києві як у столиці 40% спрямовують на місто, а 60% – у державний бюджет. 

Після початку повномасштабної війни Україна збільшила зарплати військовим, відповідно, зріс «військовий» ПДФО. Склалася ситуація, коли в частини громад, де багато військових частин, кошти накопичувалися.