Делегація з Вінниці прийняла участь у конгресі "Smart City Expo 2023": досягнення міста у різних сферах

Учора, 8 листопада, у Барселоні відбувся Smart City Expo 2023, де на запрошення компанії "Делойт", взяла участь делегація з Вінниці. На цьому заході мери міст, представники приватного сектору та світові експерти обговорювали можливості відновлення українських міст, перетворення їх на більш екологічно-орієнтовані та цифровизовані для підтримки стійкого розвитку та привабливості для майбутніх поколінь. Представники Вінниці та Харкова були запрошені від імені українських громад.

На конгресі інтереси Вінниці захищав секретар міської ради Павло Яблонський. Він зазначив, що Smart City Expo 2023 - це головна щорічна подія, де представники понад 700 міст з 5 різних континентів обмінюються досвідом щодо впровадження найкращих практик та інноваційних проєктів. Такі заходи створюють можливості для зацікавлення нових партнерів та пошуку потенційних інвесторів для корисних проєктів у громаді.

Під час свого виступу Яблонський розповів, що у Вінниці на початку 2022 року було затверджено Зелений курс, який ґрунтувався на аналогічному європейському документі, ухваленому у 2019 році. Він також поділився деталями про впровадження дорожньої карти, що керує розвитком міста у "зеленому напрямку".

“Підписання Зеленого курсу Вінниці торік стало логічним продовженням довгострокових планів нашої громади у зеленому розвитку, зафіксованих як у Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року, так і в Стратегії 3.0. Наше місто поступово рухається у напрямку “зеленого” розвитку, переслідуючи такі цілі як кліматична нейтральність та скорочення СО2, декарбонізацію економіки, сільського господарства та транспортної інфраструктури, ми впроваджуємо енергетичний перехід в контексті ЄЗК”, – розповідає Павло Яблонський. – Власне, йдеться про муніципальний електротранспорт та розширення мережі велоінфраструктури, стимуляцію бізнесу до переходу на відновлювані джерела енергії, а також про розвиток індустріальних парків, де інвестори розвиватимуть промисловість із залученням інноваційних технологічних підходів”.

У Вінниці розвинули велосипедну мережу протяжністю 92 кілометри, що сприяє міській мобільності. Кожен день муніципальний транспорт обслуговує різні маршрути по місту. До досягнень міста відноситься запуск 9 тролейбусних маршрутів із автономним рухом, які забезпечують зручний доступ вінничан навіть  до найвіддаленіших районів. Безпеку на дорогах контролюють світлофори, 72 об'єкти пов'язані з автоматизованою системою керування дорожнім рухом.

В розвитку використання відновлюваних джерел енергії Вінниця також досягла значних успіхів. У квітні цього року місто запровадило “Порядок часткової компенсації витрат на придбання автономних джерел живлення суб’єктам мікро -, малого та середнього бізнесу”, що спонукало багатьох підприємців переходити на альтернативні джерела енергії. Уже 37 підприємств встановили сонячні панелі з загальною потужністю 10 МВт.

Місто активно працює над проєктами критичної інфраструктури, зазначив Павло Яблонський. Серед планів - реконструкція котельні з метою значного зменшення викидів CO2, а також модернізація теплових мереж і очисних споруд каналізації.

“В планах у нас також реконструкція водоочисної станції, будівництво сміттєпереробного заводу та створення комплексу по знешкодженню побутових відходів, розвиток екотранспорту та будівництво системи дегазації Стадницького полігону побутових відходів та встановлення сонячних електростанцій”, – додав Павло Яблонський.



Переглядів: 554
Поширень: 0

Останні новини