МХП планує відстійник у Тростянчику: мешканці одноголосно проти та відстоюють своє право на чисту воду та повітря

У селі Тростянчик, що розташоване на півдні Вінницької області, планується створити резервуар для зберігання технологічних вод з об'єктів птахівництва МХП. Фактично, поблизу населеного пункту планується утримувати відносно токсичні відходи виробництва. Місцеві мешканці випадково дізналися про ці плани, коли до села прибули автобусами "гості" для проведення "заходу" у будинку культури. З того часу місцеві жителі виступають проти цього сусідства і висловлюють своє незадоволення, наголошуючи на ігноруванні їхньої думки, - повідомляє редакція Na Парижі.

Залишки минулого і Сучасні Загрози

На карті Вінницької області з часів радянського союзу залишилися кілька потенційно небезпечних «плям», які вже тривалий час вважаються "бомбами уповільненої дії" або джерелами екологічної загрози. Науковці та посадовці досі не в змозі вирішити цю проблему. Ймовірно, тому в громадах вони намагаються дуже уважно ставитися до будь-якого нового об'єкта, який хочуть побудувати без належної експертної оцінки. Це особливо важливо, якщо мешканці розуміють його потенційну небезпеку.

Ймовірно, саме це пояснює обурення жителів села Тростянчик в Тростянецькій громаді через відсутність прозорого механізму навіть на етапі розробки документації для будівництва "відстійника" з боку птахівництва МХП

На околиці села планується спорудження "резервуару для зберігання технологічних вод", як його називає забудовник. Однак місцеві мешканці спрощено називають його "відстійником".

Під час сесії Тростянецької селищної ради 19 травня депутати підтримали проєкт рішення щодо розробки проєктно-кошторисної документації для будівництва. Знаходження самого документу на сайті може бути ще тим викликом, що може свідчити про те, що не всі депутати детально ознайомились з його суттю.

Інформаційна кампанія для роз'яснення місцевій громаді від холдингу напередодні не проводилась. Активістам вдалося дізнатися про плани випадково.

«Гості села» на громадських слуханнях

Хоча 13 травня на сайті ОТГ з'явилося "повідомлення про оприлюднення проєкту" із загадковою назвою "Детальний план території забудови земельної ділянки площею 2,8379 га, кадастровий номер 0524185900:01:004:0133 з метою будівництва резервуару для технологічних вод", сам населений пункт згадується лише у контексті місця проведення зборів. Адже «громадські слухання щодо детального плану та стратегічної екологічної оцінки», як вказано в проєкті, «відбудуться… в приміщенні філії «Сільський Будинок культури с. Тростянчик».

Фото: на «громадських слуханнях» гості села відверто нудьгують

У визначений час, 10 серпня, до приміщення Тростянчика з'явилися, крім керівництва селищної територіальної громади, ще декілька десятків "гостей" села. На громадських слуханнях ці учасники фактично одноголосно підтримали "план і екологічну оцінку". У заході прийняли участь понад 30 осіб.

Тростянчик проти

Схоже, що "таємні" слухання таки не вдалося залишити абсолютно непоміченими. За словами місцевої мешканки Віталіни Волошиної, в Тростянчику протягом десятирічь вже склалися певні процедури і механізми для проведення зборів. 

«В п’яти місцях села за тиждень розміщують оголошення. І всі дізнаються. Тоді не було жодного. Ніхто не знав причини, чому до будинку культури під’їхали автобуси. Але коли побачили скупчення автівок, почали цікавитися. Коли дізналися, звісно, були здивовані, що вирішується доля побудови небезпечного об’єкту без нашого відома», - пояснила жінка.

Про "таємні збори" та їх мету жителі села дізналися вже на наступний день. Цей крок викликав обурення серед мешканців і викликав необхідність проведення інших зборів вже 15 серпня. На цьому зібранні прийняли участь понад 350 жителів села, і вони однозначно висловились проти будівництва об'єкта, який вважається небезпечним з екологічної точки зору. Кожен присутній висловив своє протистояння, і навіть староста села Інна Філіппова висловила підтримку загальному висновку. Результати були документально зафіксовані, і не було жодного голосу "за".

«Рішення селищної ради може скасувати лише суд. Але якщо люди проти, то ніхто там нічого будувати не буде. На мою думку, конфлікт вичерпано», – пояснила староста села Тростянчик Інна Філіпова.

Однак у даній ситуації думка мешканців не має вирішального значення.

«Сьогодні людям кажуть: «Якщо не хочете, то нічого не буде». Хвилиночку! Треба вчинити певну юридичну дію, а саме відмінити рішення Тростянецької селищної ради від 19 травня, за яким дозволено виготовлення технічної документації. Депутати можуть його відмінити. І якщо відмінять, то насправді можна буде казати про те, що вчиняєте так, як хочуть люди», - розповів депутат Вінницької обласної ради Ігор Хміль, до якого за допомогою звернулись жителі Тростянчика. 

Він висловлює твердження, що доти, поки рішення ради не анульоване, воно є чинним, і існують всі підстави для підготовки відповідної документації.

Місцеві активісти прагнули висловити свою думку перед депутатами Тростянецької ради, проте під час сесії їм фізично не дозволили навіть увійти в адміністративне приміщення ОТГ. Така ж участь спіткала й журналістів. Перед входом було встановлено "живий" заслон, і сесія фактично відбулася у закритому режимі.

«У МХП є варіанти побудови такого об’єкту в іншому місці. Ми у себе під боком не хочемо. На жаль, селищна рада ігнорує думку людей. Ігнорує протести. У відповідь нам надають відписки. Протокол наших зборів, де люди висловились проти будівництва, зареєстрований у селищній раді, але його не винесли на голосування. Тому казати про «крапку» у цьому конфлікті зарано», - каже Віталіна Волошина.

За її словами, "холодний ігнор" щодо думки мешканців викликав питання: "А для чого нам така селищна рада?", і люди налаштовані доволі рішуче. Ситуація з будівництвом наразі є досить нестійкою і непрогнозованою.

Наразі у Вінницькій обласній раді створена робоча група, в яку увійшли представники усіх фракцій та керівники профільних управлінь обласного рівня. 24 жовтня її представники виїхали на місце, щоб вислухати мешканців. Вони почули їхні погляди. Тепер очікуємо на подальші кроки.

Виробництво газу чи пороху: обіцянки та реалізація

Щодо об'єкта, який планують збудувати у Тростянчику, відомо, що для цього обрана приватна ділянка площею 2,83 га. Зазначено, що саме на цій ділянці планується влаштувати "резервуар для технологічних вод". Поруч розташована асфальтована дорога, і є вільна, неприватизована більша ділянка, що відкриває можливість для розширення.

Аналогічний резервуар для технологічних вод вже існує у сусідній Тульчинській громаді, однак робочу групу Вінницької обласної ради туди не пустили.

Наразі відсутні незалежні висновки експертів щодо впливу подібних об'єктів на навколишнє середовище, грунтові води та здоров'я людей.

«З резервуара небезпечні відходи можуть потрапляти у ґрунт. Є така вірогідність. Ми так розуміємо, що у відстійнику збиратимуть рідину з великою концентрацією хімічно агресивних речовин, які використовуються для миття пташників. Якщо не помиляюсь, це може бути каустична сода, формалін, антибіотики… Люди не хочуть такого сусідства. Село розташоване на покладах підземних вод. А якщо ця «хімія» забруднить криниці та потрапить до Південного Бугу, ми залишимося без здоровʼя, чистого повітря, чистого ґрунту і ґрунтових вод», - зауважила В.Волошина. 

Місцеві жителі у Тростянецькій та сусідніх громадах висловлюють занепокоєння стосовно подальших планів головного інвестора регіону. Зазначають, що обіцяли одне, а насправді реалізується трохи інше.

Зокрема, населення починає ставити питання про доцільність функціонування біогазового комплексу у Василівці, де планувалося видобування газу та вироблення добрив. Існують неофіційні твердження, що курячий послід, який використовується для виробництва добрив, може бути настільки хімічно насиченим, що йому не вистачає органіки для виробництва добрив, як планувалося раніше, тому краще з нього виготовляти порох. 

Існує твердження, що курячий послід, використовуваний для виробництва добрив, нібито не перегниває. Колишні працівники, які не розкривають свої прізвища з певних обставин, вказують, що можливо, це пов'язано із вмістом антибіотиків чи інших причин. Однак існують загальносвітові вимоги до утилізації посліду, і важливо продемонструвати, що він піддається "переробці" для видобуття газу.

Важливо відзначити, що це лише версія, і поки що немає документального підтвердження чи спростування цієї інформації без незалежної експертизи. Незаперечним фактом є те, що компанія-інвестор раніше активно рекламувала будівництво комплексу, але останнім часом утримується від публічного обговорення цієї теми.

Замість епілогу

Зазвичай, створення нового промислового об'єкту асоціюється з можливістю створення нових робочих місць та збільшенням надходжень до громади. Мешканці Тростянчика висловлюють конструктивний підхід до цього питання. У селі розглядають можливість відновлення роботи занедбаного цегельного заводу та запуску лінії для виробництва мінеральної води. Проте, на жаль, влада не виявляє інтересу до цих напрямків, що базуються на місцевих ресурсах. Будівництво відстійника мешканців не цікавить, розуміючи, що їм доведеться захищати ще й своє право на чисте повітря та воду у криницях…


Теги: екологія

Переглядів: 603
Поширень: 0

Останні новини