У Брюсселі минула конференції мерів ACT NOW Mayors´ Conference: хто представив Вінницю та що обговорювали

Нещодавно у Брюсселі відбувся великий захід – конференція мерів ACT NOW Mayors´ Conference 2023. Це щорічна подія, де збираються сотні представників міст з усього світу для обміну досвідом та розвитку партнерств. Цього року вона стала платформою для презентації успішних практик українських громад. Представники Вінниці та інших міст України також були присутні на заході. Головною темою конференції стали кризовий менеджмент та відновлення України після війни. Заступник міського голови, Андрій Очеретний, відзначив, що ця конференція припала на історичний момент для нашої країни, - повідомляє міська рада. 

“Останній звіт Єврокомісії, який дав “зелене” світло Україні на старт переговорів про вступ в ЄС – це чергове підтвердження, що ми рухаємося в правильному напрямку”, – переконаний він.

Під час свого виступу, Андрій Очеретний ділився з аудиторією передовими практиками, які успішно реалізовуються у Вінниці. Він освітлював проекти, спрямовані на збереження навколишнього середовища, розвиток використання відновлюваних джерел енергії та інші ініціативи, які в даний час активно впроваджуються у місті в контексті євроінтеграційного напряму.

“Мова йшла про інноваційні проєкти, які впроваджуються у європейських містах, а також про те, як українські громади бачать післявоєнну відбудову. Ми першими серед інших учасників поділилися своїм досвідом в частині реалізації Європейського Зеленого Курсу: збереження довкілля, енергоощадність, міська мобільність та інші сфери, які ми планомірно втілюємо в життя. Серед них взаємодія з місцевим бізнесом, необхідна для зміцнення економіки. Наша мета – вступ в ЄС. Іноземні колеги зауважили, що Вінниця вже зробила чимало кроків на шляху до євроінтеграції та висловили готовність підтримувати нас у цьому прагненні. Зокрема йдеться про можливість участі в європейських грантових проєктах, покликаних підтримати Україну в розвитку”, – прокоментував свій виступ Андрій Очеретний.

Під час інтерактивної сесії Андрій Очеретний ділився з іноземними колегами про роль громадянського суспільства у забезпеченні стійкості громади та інструменти взаємодії, які муніципалітет успішно реалізовує у Вінниці. Одним із таких інструментів є Бюджет громадських ініціатив, спрямований на залучення вінничан до прийняття рішень щодо реалізації проєктів, спрямованих на поліпшення якості життя у місті та округах.

Також він представив Хаб "Місто змістів" як простір для різноманітних подій та громадських обговорень, де спільно приходять до рішень чиновники, громадські активісти та вінничани, які цікавляться розвитком міста.

Відзначивши роль конференції, він підкреслив, що це не лише майданчик для представлення планів відновлення та розвитку українських міст, але й засіб для укладення нових дружніх зв’язків із європейськими та міжнародними партнерами.

Під час дискусійної панелі він також розповідав, як війна стимулювала Вінницю поєднувати стратегічне планування та оперативне реагування на виклики, що виникають перед громадою. Місто і надалі приділяє увагу стратегічним цілям та документам, таким як "Вінниця 3.0".

“Перед нами постало чимало викликів, спричинених повномасштабною війною. Це прийняття внутрішньо переміщених осіб, релокація підприємств з інших регіонів України, ракетні удари в громаді, які пошкодили інфраструктуру та, на жаль, забрали десятки життів мирних людей у Вінницькій громаді, – говорить Андрій Очеретний. – Ми маємо пам’ятати про високу ціну, яку довелося заплатити українцям у боротьбі з російським агресором. Країни Європейського Союзу стали надійними партнерами України та Вінниці зокрема. Разом нам вдалося реалізувати багато ідей, які покращують якість життя в місті та виносять його на новий рівень. Тож ми плануємо продовжувати співпрацювати з європейськими інституціями, аби розвиватися і наближувати нашу євроінтеграцію”.



Переглядів: 428
Поширень: 0

Останні новини