"Пандова дипломатія". Сі Цзіньпін дав зрозуміти, що Китай може знову відправити своїх панд у США

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час свого візиту до США дав зрозуміти, що Китай відправить нових панд до Сполучених Штатів. Він назвав їх "посланцями дружби між китайським і американським народами". Раніше через погіршення дипломатичних відносин між КНР і США панди зоопарку у Вашингтоні повернулися на свою історичну батьківщину до Китаю.

Про це пише АР.

"Ми готові продовжувати нашу співпрацю зі Сполученими Штатами щодо збереження панд і зробимо все можливе, щоб задовольнити побажання каліфорнійців, щоб поглибити дружні зв'язки між нашими двома народами", — сказав Сі Цзіньпін під час промови пізно ввечері в середу, 15 листопада, за вечерею з бізнес-лідерами.

Сі сказав, що йому розповіли, що “багато американців, особливо дітей, дуже не хотіли прощатися з пандами і прийшли до зоопарку, щоб провести їх”. Він додав, що дізнався, що зоопарк Сан-Дієго і жителі Каліфорнії "з нетерпінням чекають на повернення панд".

Як відзначає АР, ведмеді вже давно стали символом американо-китайської дружби. Пекін подарував пару панд Національному зоопарку у Вашингтоні в 1972 році, напередодні нормалізації двосторонніх відносин. Пізніше Пекін позичив панд іншим зоопаркам США, а виручені кошти пішли на програми зі збереження панд.

Вісім днів тому три гігантські панди Національного зоопарку, Мей Сян, Тянь Тянь та їхнє дитинча Сяо Ци Цзі вирушили зі США до Китаю. Після їх від'їзду в США залишилося лише чотири панди в зоопарку Атланти.

АР нагадує, що коли між країнами протягом останніх років почали псуватися  двосторонні відносини, представники китайської громадськості почали вимагати повернення гігантських панд. Нічим не підтверджені звинувачення в тому, що американські зоопарки нібито жорстоко поводяться з пандами, відомими як "національне надбання" Китаю, заполонили китайські соціальні мережі.

Термін дії угоди про обмін між Національним зоопарком і Китайською асоціацією охорони дикої природи закінчувався на початку грудня, і переговори про поновлення або продовження угоди не принесли результатів.

Зоопарк Сан-Дієго повернув своїх панд у 2019 році, а останній ведмідь із зоопарку Мемфіса, штат Теннессі, повернувся додому на початку цього року.

Сі перебуває в Каліфорнії для участі в саміті лідерів країн Індо-Тихоокеанського регіону і для зустрічі з президентом США Джо Байденом. Він не згадував про панд під час своїх публічних виступів, коли зустрічався з Байденом, зазначає АР.


Теги: зоопарк

Переглядів: 509
Поширень: 0

Останні новини