Українське кіно у 2023 році дало державі прибуток 31,4 млн грн

Фільми, вироблені Україною за підтримки Держкіно, принесли державі цьогоріч 31,4 млн гривень прибутку. Це в 4,5 раза більше, ніж у 2022-му. Але надалі таких великих кас не очікується.

Про це пише Forbes, посилаючись на звіт Держкіно з 1 січня по 16 жовтня 2023 року.

Якщо Держкіно вкладає кошти у виробництво того чи іншого фільму, то потім отримує відсоток із касових зборів. Цей відсоток може бути різним, залежно від договору між творцями стрічки та держагентством. Так, за період з першого січня по 16 жовтня від реалізації майнових прав на фільм держава отримала 31 410 902,07 грн.

Так сталося завдяки довгоочікуваним прем'єрам, які знімалися не один рік та в які Держкіно вклало багато. Найприбутковіші для України фільми року:

"Мавка" — Держкіно вклало 49,5 млн грн, отримало 12, 4 млн; "Довбуш" — 65 млн грн вклало та 1,9 млн повернулися; "Люксембург, Люксембург" — 20 млн та 6,3 млн відповідно; "Снайпер. Білий ворон" — 24 і 2,2 млн грн відповідно.

"Мавка" обігнала попередній фільм із найбільшими касовими зборами в Україні — "Я, ти, він, вона", що виходив 2019-го та приніс державі 13,3 млн грн. Як повідомило Держкіно "Детектору медіа" у березні, агентство має права на 26,45% доходу від "Мавки", і студія "Анімаград", яка знімала фільм, переказуватиме державі кошти, доки не покриє половину від того, що виділило Держкіно.

Але наступними роками не очікують таких прибутків від українського кіно, говорить продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич, тому що найближчим часом подібних гучних прем'єр не буде. Та й щоб вони з'явилися, потрібна знімальна команда та значне фінансування, якого бракує.

"Щоб отримати міжнародні кошти, потрібно спершу залучити національні. Тому виробництва, як було до вторгнення, немає. І навіть якби знімався, умовно, «Довбуш», зібрати команду на зйомки було б майже неможливо", — пояснює продюсерка.



Переглядів: 428
Поширень: 0

Останні новини