Верховна Рада прийняла закон, який стосується регулювання надання та використання різних видів відпусток

За законопроєктом № 8313 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток" проголосували 273 депутати, пише Укрінформ посилаючись на  Ярослава Железняка із фракції "Голос" у Телеграмі.

Мета прийняття цього закону полягала в уточненні та сучасному визначенні окремих норм законодавства, які регулюють питання надання та використання відпусток. Зокрема, документ встановлює, що порядок та умови надання відпусток для участі в спортивних змаганнях регулюються трудовим або колективним договором.

Зазначається, що відпустки при народженні дитини надаються на певний строк - не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Також передбачено збільшення максимального терміну відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік.

Документ також регламентує виплату грошової компенсації працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації, за не використані дні щорічної відпустки. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпустки, за винятком відпусток у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до її трьохрічного віку.

Очікується, що новий закон сприятиме юридичній визначеності в питаннях надання та використання відпусток, що полегшить адміністративне навантаження на роботодавців, працівників та органи державної влади. Закон також передбачає виключення педагогічного та науково-педагогічного персоналу із збереженням попереднього середнього заробітку під час проходження військової служби за призовом чи мобілізації.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада у травні 2023 року ухвалила в першому читанні законопроєкт щодо впорядкування надання та використання відпусток.


Теги: закони

Переглядів: 479
Поширень: 0

Останні новини