Золото скіфів повернулося до України з Нідерландів

Після практично десяти років судових розглядів артефакти з чотирьох музеїв Криму, що брали участь у виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" у Амстердамі, повернулися до України. Інформацію про це оприлюднив Національний музей історії України на своїй сторінці у Facebook, як повідомляють різні джерела.

Музей Алларда Пірсона передав ці артефакти Національному музею історії України, де вони будуть зберігатися до моменту деокупації Криму. Згідно з указом Міністерства культури та інформаційної політики України, колекції кримських музеїв повинні були передати на зберігання саме у Національний музей історії України.

За рішенням Верховного Суду Нідерландів Україна повинна була виплатити Музею Алларда Пірсона суму в 111,689 євро, з урахуванням відсотків за час збереження колекцій кримських музеїв. Однак 5 липня відбулася нарада в Музеї Алларда Пірсона, під час якої був запропонований план передачі та перевезення колекцій до України. Після виконання зобов'язань, взятих на себе Національним музеєм історії України та Міністерством культури та інформаційної політики України, Музей Алларда Пірсона відмовився від визначеної судом виплати на свою користь.

У листопаді артефакти з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку та були ретельно запаковані відповідно до музейних стандартів, після чого перевезені до Києва. Серед цих артефактів - античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, які мають понад дві тисячі років історії.

Колекція "Скіфське золото" включає понад 560 предметів з музейного фонду України, які перебували в Нідерландах з 2013 року. Після анексії Криму Росією, Україна активно відстоювала своє право на ці артефакти, не дозволяючи їх віддати музеям, які контролюються окупаційною державою.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама вирішив повернути Україні експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", які до окупації Криму знаходилися в музеях півострова. Президент Володимир Зеленський висловив вдячність судовому рішенню та зазначив, що це "довгоочікувана перемога України".

9 червня Верховний суд Нідерландів підтвердив це рішення, а пізніше в Міністерстві культури повідомили, що після повернення колекції українці зможуть її побачити у Національному музеї історії України.


Теги: Культура

Переглядів: 425
Поширень: 0

Останні новини