В Україні може зрости вартість алкогольних напоїв

Міністерство економіки висуває пропозицію щодо підвищення мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої. Згідно з проєктом ухвали Кабінету міністрів, опублікованого на веб-сайті Мінекономіки за інформацією від Фіртки, планується збільшити ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) на 5-13%, на виноробну продукцію (крім ігристих та газованих вин) – на 40-85%, а на вина ігристі та газовані – на 12%.

Додатково передбачено встановлення диференційованого рівня мінімальних роздрібних цін на звичайні (не ігристі) вина, коньяк (бренді), вермути та інші зброджені напої залежно від типу та об'єму тари, такої як скляна тара об'ємом 0,7 л, упаковка типу Tetra-Pak та Bag in box, металеві банки з харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТФ об'ємом 1 л.

За запропонованими розцінками мінімальні ціни збільшаться на горілку на 4,7%, на коньяк (бренді) три зірочки – на 6%, чотири зірочки – на 6,6%, п'ять зірочок – на 6,4%, на натуральні виноградні вина в скляній тарі – на 57%, на ігристі вина в скляній тарі – на 11,9%.

Мінекономіки підкреслює, що чинний розмір мінімальних цін, встановлений у 2021 році, не відповідає реальним витратам виробників і потребує коригування. Очікується, що це приведе до збільшення податкових та зборів до бюджету на 300 млн гривень та сприятиме обмеженню вживання алкоголю, зменшуючи кількість смертей, пов'язаних із цим фактором.


Теги: економіка

Переглядів: 489
Поширень: 0

Останні новини