Науково-практична конференція у Вінниці об'єднала вчених, митців та культурних експертів з різних країн: деталі

Учора, 29 листопада, у місті Вінниця стартувала перша Міжнародна науково-практична конференція під назвою «Українсько-польські мистецькі зв’язки: історія, сучасна практика та перспективи розвитку». Подія об'єднала вчених, митців та культурних експертів з різних країн з метою обміну науковим та практичним досвідом. Учасники конференції розглядають історичний контекст взаємовпливу мистецтва, аналізують сучасні тенденції та можливості. Подібні заходи сприяють зміцненню культурних зв’язків між націями та сприяють покращенню взаєморозуміння в галузі мистецтва.

Міжнародна конференція розпочалася з урочистого виконання Гімну України. Хвилиною мовчання під звуки метронома усі присутні виявили шану пам'яті Захисників та Захисниць, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність держави.

Відкриття конференції відбулося в освітньому хабі NotBox Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Директорка закладу "Вінницька дитяча музична школа № 1" Тетяна Бурдейна-Публіка розповіла, що конференція триватиме протягом двох днів у змішаному форматі. Учора відбулися пленарне засідання та секційні засідання, а сьогодні заплановані практичні майстер-класи.

«Конференція відбувається в межах Міжнародного інструментального конкурсу ім. І.Я. Падеревського. Вона передбачає – обмін інформацією, діалогами, дискутуванням на різноманітні теми стосовно культурної галузі, а також три практичні заняття. Подія об’єднала понад 100 учасників з різних країн світу. Також 40 наукових праць було надіслано на адресу оргкомітету, які згодом увійдуть до збірки матеріалів самої конференції», – говорить Тетяна Бурдейна-Публіка.

Ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Наталія Лазаренко, відзначила, що учасники конференції зосереджуються на обговоренні взаємовпливів українсько-польських зв’язків в контексті культури. Оскільки Поділля відігравало роль малої батьківщини для багатьох представників польської культури. Обмін думками та дослідження спадщини і традицій польського народу на цих землях є важливим чинником збагачення нашого культурного простору. Основною метою конференції є просвітницька діяльність. Це платформа для обміну інформацією та дослідження актуальних питань у сфері культури.

«В умовах повномасштабної війни, саме польський народ, керівництво країни – першими надали нашій державі свою підтримку. Багато наших студентів та викладачів на початку вторгнення перебували в Польщі, де отримали підтримку, зокрема й у працевлаштуванні. Ми з багатьма польськими навчальними закладами уклали угоди й вони підтримували наших студентів та викладачів, – говорить Наталія Лазаренко. – І сьогодні наш заклад продовжує працювати з польськими освітянами у різноманітних галузях».

Також вона зазначила, що на початку навчального року між Вінницьким державним педагогічним університетом імені Михайла Коцюбинського та Університетом Поморським у Слупську, який є співорганізатором конференції, був укладений договір про подвійний диплом. Наразі два студенти, які обрали спеціальність "Музичне мистецтво", здобувають освіту у Польщі протягом цього семестру.

Міжнародна науково-практична конференція «Українсько-польські мистецькі зв’язки: історія, сучасна практика та перспективи розвитку» проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України. Організовують конференцію: департамент культури Вінницької міської ради, Громадська організація «Простір майбутнього», факультет мистецтв і художньо-освітніх технологій Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Заклад «Вінницька дитяча музична школа №1», Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. Михайла Леонтовича, Польсько-українська фундація імені Ігнація Яна Падеревського, Львівська національна музична академія імені М.В. Лисенка, Поморський університет у м. Слупську (Польща), Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України.



Переглядів: 455
Поширень: 0

Останні новини