У Кіберполіції попередили про шахрайство у месенджерах під виглядом фейкових ботів українських організацій

Кіберполіція України попереджає про шахрайство під виглядом фейкових ботів провідних українських організацій. Зловмисники у месенджерах створюють клони ботів та фішингові посилання нібито на ресурси провідних українських організацій, зокрема енергетичних компаній. Кінцевою метою шахраїв є збір конфіденційних даних користувачів з метою привласнення їх заощаджень.

Про це йдеться у повідомленні Кіберполіції України.

"У такий спосіб зловмисники виманюють у громадян авторизаційні дані для входу до облікових записів у месенджерах. Привласнені акаунти аферисти використовують для автоматичної розсилки контенту з фішинговими посиланнями усім контактам. Також вони можуть розповсюджувати шахрайський контент у спільних чатах і групах. Це може бути реклама фейкових товарів чи послуг за привабливими цінами, надання соціальних виплат від держави тощо", — йдеться у повідомленні.

У Кіберполіції пояснили, що основна мета "комбінаторів" — переконати жертву перейти за посиланням та ввести фінансові дані на підконтрольному фішинговому ресурсі. У такий спосіб зловмисники отримують доступ до онлайн-банкінгу та привласнюють заощадження громадян.

Зокрема Кіберполіція закликає українців бути пильними та дотримуватися наступних порад:

налаштуйте двофакторну автентифікацію у всіх соцмережах та месенджерах, де це можливо; перед використанням ботів, завжди звертайте увагу на посилання: відмінність навіть в одну літеру означає, що ви потрапили на фейковий ресурс; не розголошуйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки; регулярно переглядайте підключені пристрої та активні сеанси у месенджерах; отримуйте інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел; не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями; не повідомляйте конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім.

"При розголошенні платіжної інформації – негайно зверніться до банку та заблокуйте карту", — додали у Кіберполіції.



Переглядів: 439
Поширень: 0

Останні новини