Мінкульт вніс традицію Щедрого вечора до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини Міністерство культури та інформаційної політики внесло "Традиції щедрого вечора України".

Про це повідомила пресслужба відомства 26 грудня.

"Традиції щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, йдучи своїм корінням з дохристиянських часів і містить 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: «водити козу», Маланку, щедрувати", — зазначила дослідниця традицій української культури Марина Соботюк.

Т.в.о. міністра Ростислав Карандєєв додав, що ця традиція одна з тих, що формують ідентичність нашого народу: "Ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є «Щедрик» Миколи Леонтовича".

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова додала, що зараз працюють над включенням "Щедрика" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства: "Наша мета — довести світові, що мелодія Carol of the Bells має насправді суто українське «громадянство»". І першим кроком є включення до національного реєстру.

Марина Соботюк зазначила, що уже розробляють світову промо кампанію: це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенко, діджитал-шоу "Щедрий вечір" за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною Амбасадоркою "Щедрика".



Переглядів: 392
Поширень: 0

Останні новини