Хто стояв за атакою на "Київстар": СБУ повідомила деталі нових кібератак

Кіберексперти з Служби безпеки України здійснили успішну операцію з відбиття нових кібератак, спрямованих з боку російської федерації, на одного з національних операторів мобільного зв'язку "Київстар". Про це повідомив Ілля Вітюк, керівник Департаменту кібербезпеки СБУ, в інтерв'ю міжнародній агенції "Reuters".

«СБУ не тільки допомогла «Київстару» відновити роботу за кілька днів, але й відбити нові кібератаки. Після масштабного зламу ми запобігли низці спроб заподіяти ще більшої шкоди оператору. Ворог розраховував завдати декілька ударів поспіль, щоб максимально надовго залишити людей без звʼязку. В такому випадку тривалого перенавантаження своїх мереж могли не витримати й інші оператори», – зазначив Ілля Вітюк.

За висловами Іллі Вітюка, Служба безпеки України активно проводить розслідування щодо вторгнення у систему "Київстар", охоплюючи декілька статей Кримінального кодексу України.

«Наразі кіберфахівці Служби безпеки вже досліджують окремі зразки шкідливого програмного забезпечення, що використав ворог. Атака ретельно готувалася багато місяців», – повідомив керівник Департаменту кібербезпеки СБУ.

Ілля Вітюк підтвердив, що хакерське угруповання Sandworm, яке належить до російської воєнної розвідки, стояло за останньою кібератакою на оператора мобільного зв'язку "Київстар". Раніше це угруповання вже вчиняло кібератаки на українські об'єкти, зокрема на операторів зв'язку та інтернет-провайдерів.

За словами Вітюка, хоча атака суттєво вплинула на цивільне населення, вона не спричинила серйозних проблем для військових комунікацій, оскільки українські Збройні Сили використовують різні алгоритми і протоколи зв'язку.

Після інциденту команда реагування та оперативно-слідча група СБУ виїхали до офісів "Київстару" для документування та розслідування обставин атаки. Кіберфахівці СБУ працювали на місці події, надаючи підтримку персоналу "Київстару", залучаючи міжнародні компанії з кібербезпеки та координуючи зусилля державних установ для швидкого відновлення мережі.

Вітюк також вказав, що з початку повномасштабного вторгнення, СБУ відпрацювала майже 9 тисяч кібератак на державні ресурси та об'єкти критичної інфраструктури України.



Переглядів: 525
Поширень: 0

Останні новини