Мінімальна сума виплат аліментів в Україні зросла: відтепер батьки мають сплачувати більше

З початку січня 2024 року розмір аліментів на утримання дитини зросла. Цей розмір є залежним від "дитячого" прожиткового мінімуму, який також збільшився.

Про це повідомляє пресслужба Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, як пишуть RegioNews.

Зміни внесено законом "Про Державний бюджет України на 2024 рік". Згідно з цим документом, прожитковий мінімум в країні піднявся, а в 2023 році він залишався на рівні попереднього року. Тепер він становить 2,92 тис. гривень на місяць для однієї особи. Розмір мінімуму для різних категорій наступний:

діти до шести років — 2 563 гривні; діти від шести до 18 років — 3 196 гривень; працездатні особи — 3 028 гривень; особи, які втратили працездатність — 2 361 гривня.

Згідно зі ст. 182 Сімейного кодексу, сума аліментів на одну дитину не може бути меншою, ніж половина від обсягу прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, з 1 січня 2024 року мінімальний розмір аліментів для дітей є наступним:

до шести років — 1 281 гривня; від шести до 18 років — 1 598 гривень.

Якщо дохід платника аліментів дозволяє, суд встановлює мінімальний рекомендований рівень аліментів на одну дитину в розмірі 100% від прожиткового мінімуму для дитини, в залежності від її віку.

Максимальний розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину, в залежності від її віку.

Батьки також можуть узгодити більший розмір аліментів і записати всі умови та суму у договорі, який повинен бути засвідчений нотаріусом.

Якщо аліменти призначені у вигляді частки від доходу, процес зміни грошових виплат відбуватиметься автоматично, і немає потреби особисто звертатися до органів Державної виконавчої служби.


Теги: економіка

Переглядів: 435
Поширень: 0

Останні новини