Наймолодша на Евересті: 4-річна дівчинка з Чехії побила рекорд

4-річна чеська дівчинка дісталася до базового табору для підйому на гору Еверест на висоту 5364 метри. Вона побила світовий рекорд, який раніше належав 5-річному індійському хлопчику.

Про це пише Bild.

Дівчинку звати Зара, їй 4 роки та 5 місяців. Вона пішла підкорювати Гімалаї з татом і старшим братом Сашею. Зараз дівчинка живе з родиною в Малайзії, щодня долає кілька кілометрів до дитячого садка і, за словами її батька, у 2023 році пройшла близько 2200 кілометрів через малайзійські джунглі.

Зара 1 січня 2024 року після приблизно 170-кілометрового маршу з села Їржі досягла базового табору для сходження на найвищу гору світу, Еверест. Табір розташований на висоті 5300 м над рівнем моря.

Назад вона поверталася пішки у супроводі брата, батька та місцевого непальця. Загальна довжина походу після завершення складе понад 270 кілометрів з набором висоти понад 20 тисяч метрів.

Погода, за якої відбувалося сходження, зимова й непроста. У базовому таборі 1 січня сильний мороз становив від -20 до -25°С. Умови в хостелах-лоджах, де сім'я зупинялась на шляху до Евересту, були також скромними: опалення відсутнє, в спальнях іноді фіксували -10°C.

Під час походу, як ідеться на Facebook-сторінці брата, в дитини не виникло жодних проблем, акліматизація пройшла добре, насичення киснем впало лише до 90%. Родина Зари пояснює це тим, що її змалечку виховують за принципом племен, які ведуть автентичний спосіб життя.

"Зокрема, абсолютно щодня, в надзвичайно складних умовах малайзійських джунглів, маленька Зара проходила 5-10 км з набором висоти 300-600 метрів після школи у своєму китайському дитячому садку, а на вихідних — у багато разів більше. У 2023 році вона пройде понад 2 200 км джунглями. (...) Маленька Зара також ніколи не купається в теплій воді, навпаки, додає лід", — зазначено в соцмережах брата Саші.


Переглядів: 374
Поширень: 0

Останні новини