Молочні продукти в Україні стануть дорожчими

Початок року відзначився звичайним спокоєм на ринку свіжих молокопродуктів. Однак з середини січня очікується відновлення активності у їхніх продажах. Про це пише infagro.com.ua.

Зростання цін, яке відбувається відповідно до старих угод з мережами, не сприяє нормальній торгівлі. Вартість свіжих молокопродуктів продовжить поступово збільшуватися, поки виробники не вирівняють економічний баланс за рахунок підвищення вартості сировини. Таким чином, до весни можливе подорожчання окремих видів продукції ще на 5-7%.

Навіть при зростанні цін експорт свіжих молокопродуктів у минулому році стабільно зростав. Проте обмежена географія існуючого експорту не дозволяє передбачити значне подальше збільшення. Загалом за 2023 рік експорт свіжих молокопродуктів зрос на 36%.

Імпорт, принаймні до четвертого кварталу, був менш вигідним. Таким чином, закупівлі свіжих молокопродуктів на зовнішніх ринках зменшилися на чверть у минулому році, і торговельний баланс в цій категорії продукції практично вирівнявся.

Враховуючи значне зростання цін на внутрішньому ринку свіжих молокопродуктів у останні місяці, імпорт може помітно збільшитися вже у першому кварталі 2024 року.



Переглядів: 280
Поширень: 0

Останні новини