Тривалість антитіл в крові після вакцинації COVID-19: як довго вони залишаються ефективними?

Вважається, що у тих, хто отримав вакцинацію проти COVID-19 або перехворів на коронавірусну інфекцію, розвивається імунітет, включаючи антитіла, клітини-вбивці та клітини-помічники. Більшість людей може насолоджуватися цим імунітетом протягом кількох місяців і навіть років. Однак деякі дослідження вказують на те, що деякі клітини, які беруть участь у відповіді імунної системи, готові боротися з коронавірусом тривалий час. Це особливо стосується В-клітин пам'яті. Про це пише medpravda.ua.

В-клітини пам'яті, які є підтипом лімфоцитів, залишаються довгоживучими клітинами імунної системи, здатними розпізнавати коронавірус навіть після багатьох років контакту з ним. Це створює можливість тривалого імунітету від COVID-19, хоча це не гарантує, що хворобу вдасться уникнути абсолютно. Дослідники з Рокфеллерівського університету в США виявили, що після коронавірусної інфекції кількість В-клітин пам'яті не тільки не зменшилася, але й збільшилася. Вони припускають, що ці клітини можуть швидко виробляти антитіла, якщо той же патоген повторно потрапить в організм.

Важливо пам'ятати, що коронавірус постійно змінюється, і вчені не можуть передбачити всі його трансформації. Тому можливість зникнення імунітету з часом не виключена. Реакції імунної системи різняться в кожної людини, і однозначно відповісти на питання про тривалість імунітету після COVID-19 неможливо.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), наявні вакцини, особливо з використанням бустерів, забезпечують захист від важких захворювань, спричинених останніми варіантами коронавірусу, включаючи BA.5.

Однак імунітет може бути недостатнім для повного уникнення хвороби. Недавнє дослідження Гарвардської медичної школи вказує, що попередній COVID-19 або вакцинація не гарантує.


Теги: медицина

Переглядів: 463
Поширень: 0

Останні новини