Цукровий діабет: 5 факторів ризику, про які потрібно знати

Чи є причиною виникнення діабету надмірне споживання цукрових продуктів, чи передається він спадково, і які фактори викликають цю хворобу? Про це пише arguments.kyiv.ua.

"Цукровий діабет є однією з найпоширеніших хронічних захворювань серед дітей, після астми, але відсоток дітей, у яких виявляється діабет, все ще досить невеликий", - зауважує Лорі Лафер, доктор медичних наук з США. Ось п'ять ключових фактів про це серйозне захворювання.

Більшість дітей з цукровим діабетом не є ожирілими. "Цукровий діабет 2 типу, який зазвичай спричиняється ожирінням і зараз все більше поширюється серед дорослих, також виявляється у дітей молодшого віку до 6 років", - зауважує доктор Лафер. Тривожним є те, що зростає кількість випадків діабету 1-го типу - аутоімунного захворювання, яке зростає на 4% щороку, зокрема у маленьких дітей. Річ у тому, що ці два типи діабету значно відрізняються один від одного. Діабет 1-го типу не має відомої причини - імунна система помилково атакує здорові клітини в підшлунковій залозі, що виробляють інсулін, гормон, який допомагає організму отримувати енергію з їжі. Щоб заповнити цей дефіцит, діти, як правило, потребують ін’єкцій інсуліну кілька разів на день. Діабет 2-го типу, як правило, пов'язаний зі збільшеною вагою, але в підшлунковій залозі виробляється достатньо інсуліну (принаймні на початкових етапах), але виникають проблеми з його використанням клітинами по всьому організму - це називається резистентність до інсуліну.

Діти білого коліру шкіри є в групі з найвищим ризиком. Багато людей чули, що діабет загрожує переважно людям білого коліру шкіри - приблизно 71% всіх дітей із цим захворюванням належать до білого населення. "Цукровий діабет 1 типу, який є набагато більш поширеним, ніж 2-ий тип, швидше вражає людей білого коліру шкіри", - підкреслює Лорі Лафер.

Діабет не викликаний вживанням великої кількості цукру в їжу. У той час як цукровий діабет 2-го типу, як правило, пов'язаний з надмірною вагою, цукор має невеликий вплив на рівень глюкози в крові, на відміну від інших видів вуглеводів, таких як рис і картопля. Лікарі хвилюються щодо споживання цукру, переважно через те, що він міститься у багатьох продуктах, таких як печиво та морозиво, які діти так люблять.

Багато дітей, які страждають від діабету 2 типу, можуть контролювати рівень цукру в крові лише за допомогою спеціальної дієти, що передбачає регулярний втрату ваги. Це іноді працює краще, ніж додатковий інсулін. І навіть тим дітям, яким потрібен інсулін, не обов'язково вживати щоденні уколи. "Приблизно половина дітей у нашій клініці використовують спеціальний насос, - зауважує доктор Лорі Лафер, - це пристрій, який кріпиться до поясу або тулуба і програмується для постійного введення інсуліну через отвір у шкірі. Після їжі, коли рівень цукру в крові підвищується і потрібна більша кількість інсуліну, дитина може отримати додаткову дозу, просто натиснувши кнопку".

Навіть якщо дитина з діабетом відчуває себе здорово, це не означає, що можна знехтувати стеженням за рівнем цукру в крові. Підтримка нормального рівня цукру в крові є ключем до запобігання різноманітних ускладнень. Відомо, що діабет може призвести до серцевого нападу, цирозу печінки, ниркової недостатності, сліпоти та ампутації кінцівок через поганий кровообіг. Згідно з дослідженнями, якщо рівень цукру в крові погано контролюється і не стабілізується, процес погіршення може тривати від 5 до 10 років. Утім, в більшості дітей ризик ускладнень можна зменшити при належному лікуванні.



Переглядів: 470
Поширень: 0

Останні новини